Scandalul Cathedral Plaza: Grecul PAPALEKAS îl dă în judecată pe arhiepiscopul ROBU pentru "vendete personale"

| 30 mar, 12:56

Scandalul legat de construcţia clădirii de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti ia amploare. Investitorul în imobiliare Ioannis Papalekas a cumpărat în 2012 de la Eyal Ofer, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni, clădirea de birouri construită lângă catedrala Sfântul Iosif.

"În calitatea mea de actual proprietar al clădirii Cathedral Plaza, calitate pe care am recunoscut-o public după achiziţionarea în iulie 2012 a participaţiilor societăţii ce deţine compania Millennium Building Development (MBD), mă văd nevoit să iau atitudine împotriva unor abuzuri imposibil de explicat pentru raţionamentul unui om onest şi de o perfectă bună credinţă", se arată într-un comunicat al lui Papalekas.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat vineri că a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, cât şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti.

Sorin Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior".

"Demersurile actuale ale arhiepiscopului Ioan Robu sub umbrela ARCB (apărute în contextul clasării recente a ultimei dintre plângerile penale calomnioase formulate de ARCB împotriva MBD pentru o invocată infracţiune de executare fără autorizaţie de construcţie a unor lucrări de construcţie amplasate în zone construite protejate - art. 24 litera a) din Legea 50/1991) sunt expresia unui nou şi evident abuz, aducându-mi prejudicii enorme atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional, faţă de preocuparea mea declarată şi conştientizată chiar de catre ARCB, aceea de om de afaceri onest şi pacifist, complet integrat în societatea românească", afirmă Papalekas.

El acuză ARCB de presiune asupra judecătorilor prin folosirea canalelor mediatice, înaintea unor termene de judecată importante (pe data de 1 aprilie 2015 va avea loc o nouă înfăţisare la Tribunalul Bucuresti, acolo unde se discută posibila regularizare a situaţiei clădirii).

"Precizez că MBD a iniţiat prin vechiul proprietar, în temeiul dispoziţiilor legale din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, procedurile de regularizare a existentei clădirii, depunând înca din septembrie 2011 la Primăria Municipiului Bucureşti întreaga documentaţie necesară verificării siguranţei construcţiei şi lipsei de interacţiune negativă cu proprietăţile învecinate. În anul 2014 au fost depuse deopotrivă la dosarul administrativ un număr de 7 expertize tehnice, asumate de reputaţi specialişti/experţi şi profesori români, care confirmă în integralitate atât siguranţa clădirii noastre cât şi lipsa unei interacţiuni negative în raport cu clădirea catedralei Sf. Iosif, aflată în vecinătate", explică sursa citată.

Papalekas susţine că datorită presiunilor continue şi a ameninţărilor făţişe exercitate de către arhiepiscopul Ioan Robu, factorii responsabili din Primăria Municipiului Bucureşti nu au emis un răspuns nici până la această dată.

"Este fără îndoială expresia unui abuz nefiresc care are ca finalitate directă obstrucţionarea justiţiei. Este modul de acţiune al arhiepiscopului Ioan Robu, care urmăreşte atingerea intereselor private prin şantaj, teroare, ameninţare şi plângeri calomnioase", adaugă omul de afaceri elen, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din România.

El spune că nu există şi nu a existat niciun circuit financiar între România şi Cipru prin care banii unor SIF-uri să fi fost folosiţi în interesul meu personal sau al altor persoane, şi că achiziţionarea societăţii ce deţine compania Millennium Building Development a fost realizată printr-un contract legal de cesiune de părţi sociale între Papalekas şi fostul proprietar, avizat de avocaţii mei şi ai vânzătoarei, cu plata unui preţ real în proceduri aflate în deplin acord cu legea română.

"Acuzele aduse mie personal în mod absolut nejustificat şi calomniator, prinvind implicarea într-un grup infracţional organizat împreună cu d-nul primar general Sorin Oprescu (pe care l-am întâlnit de doar două ori în activitatea mea, în cursul anului 2014, şi asta în prezenţa avocaţilor mei în cadrul unor Audienţe oficiale ce au avut loc la sediul Primăriei) şi în mod absurd, împreună cu d-nul Dragoş Bîlteanu, persoană care nu are absolut nicio legătură cu acest proiect al meu personal, sunt fabulaţii total nerealiste, gândite în cel mai diabolic mod cu putinţă, pentru a mă prejudicia", afirmă Papalekas.

Omul de afaceri subliniază că Dragoş Bîlteanu nu este şi nu a fost niciodată proprietar al Cathedral Plaza.

"Acuzele privind beneficiul unei posibile vânzări la un preţ de 70 milioane euro a clădirii nu au practic nicio legătură nici cu intenţiile mele actuale, nici cu legalitatea tranzacţiei prin care am dobândit controlul asupra proiectului Cathedral Plaza. Cu siguranţă însă că demolarea acestei proprietăţi edificată cu bună credinţă în baza unei autorizaţii valabile, recunoscută judiciar, va aduce un prejudiciu însemnat pentru bucureşteni, pentru ARCB şi pentru România, fiecare dintre cei menţionaţi trebuind să suporte pierderea investiţiei MBD, urmare a abuzurilor iniţiate şi conduse exclusiv de arhiepiscopul Ioan Robu.

În plângerea penală depusă la DNA de către ARCB se arată că "grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior".

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, într-un comunicat, că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Şi în iunie 2014 Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale".

Reprezentanţii Primăriei Bucureşti afirmau, la acel moment, că în cazul demolării Cathedral Plaza legea a fost şi va fi respectată: "Primăria municipiului Bucureşti a respectat şi va respecta legea, urmând a se supune dispoziţiilor instanţelor judecătoreşti în legătură cu problemele în discuţie. Între Arhiepiscopia Romano Catolică şi SC Millenium Building Development SRL se află în prezent în desfăşurare mai multe litigii, aflate în diferite stadii de soluţionare în legătură cu clădirea Cathedral Plaza, inclusiv în legătură cu necesitarea demolării acestei clădiri".

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, în 17 septembrie 2013, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat pe 3 octombrie 2013, Primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei. În 17 octombrie 2013, însă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că instanţa nu a precizat cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la 17-18 milioane de euro, iar clădirea nu va fi demolată până la sfârşitul anului, pentru că banii nu sunt cuprinşi în buget.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iun, 14:33
JVC
cladirea Cathedral Plaza
Daca au depus la dosar 7 expertize tehnice cu privire la cladirea construita ilegal pe terenul Primariei, de ce Oprescu mai cheltuie banii publici pe o alta expertiza? Toate minciunile din partea celor care sustin aceasta cladire construita fraudulos nu se leaga. Atitudinea lui Papalekas pare fi atitudinea unui om disperat care isi da seama de pacaleala luata din partea celor care i-au vandut cladirea. Curand o sa dispara si el ca toti ceilalti investitori straini care s-au fript rau pe plita oportunitatilor creata de politicienii romani de la revolutie pana acum.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ