Scenariu sumbru: România ar înregistra pierderi de 6 miliarde euro, în cazul unor inundaţii ca cele din Serbia

| 08 oct, 2014

România ar înregistra pierderi de 6,13 miliarde euro, respectiv 4% din Produsul Intern Brut, în cazul unor inundaţii similare celor din Bosnia şi Serbia, a declarat miercuri, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, Nicoleta Radu Neacşu, directorul general al PAID România, societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor.

Nicoleta Radu Neacşu, directorul general al PAID România, societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor a precizat că astfel de inundaţii catastrofale au loc o dată la 120 de ani, iar calculele au fost făcute de către compania de reasigurare Willis Re.

'În contextul anului 2014 nu am fost singurii afectaţi de inundaţii. Au fost zone mult mai afectate. Ceea ce s-a întâmplat în Bosnia, Serbia şi o parte din Albania a fost catastrofal - inundaţii care se pot întâmpla o dată la 120 de ani, pagubele materiale au fost enorme şi greu de suportat de ţările respective. Acolo gradul de asigurare este foarte mic, de 1,5%', a afirmat Nicoleta Radu Neacşu.

În Bosnia, pierderea generată de inundaţii a fost de 1,3 miliarde euro, respectiv 9% din PIB, iar în Serbia pierderea a fost de peste două miliarde euro, respectiv 5,72% din PIB.

În cazul unui cutremur major, dauna maximă posibilă aferentă portofoliului PAID România pe care ar trebui s-o plătească asiguratorul s-ar ridica la 442,69 milioane de euro, iar pentru inundaţii la 92,2 milioane de euro, conform calculelor PAID, pentru sfârşitul lunii august.


La finele lunii august 2014 erau în vigoare peste 1,569 milioane poliţe PAD, în timp ce fondul locativ naţional este de peste opt milioane de locuinţe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ