Schimbare de generație și în economie, nu doar în politică

| 04 sep, 2014

Așa cum a apărut programul prima casă și s-a creionat programul prima mașină, programul prima afacere sau, dacă vreți, prima firmă, a încurajat apariția unui nou val de oameni de afaceri români.

Conform unei analize semnată de compania de business information si credit management KeysFin, trendul de întinerire din politică și structurile guvernamentale, pe care l-am remarcat recent și pe obiectiv.info, devine o caracteristică notabilă și în economie. Așa cum realitățile scenei politice s-au schimbat, odată cu impunerea pe scena politică a lui Victor Ponta, cel mai tânăr șef al unui partid mare și al celui mai tânăr șef de guvern din istoria recentă a României, atât în guvern și ușor, ușor și în economie vârsta medie a început să scadă. Poate că una dintre explicațiile cele mai plauzibile pentru această situație este oferită și de setul de măsuri prin care ultimele guverne conduse de premierul Ponta și-au propus să încurajeze companiile de debut, deja cunoscutele SRL-D. Așa cum a apărut programul prima casă și s-a creionat programul prima mașină, programul prima afacere sau, dacă vreți, prima firmă, a încurajat apariția unui nou val de oameni de afaceri români, a căror caracteristică definitorie- conform KeysFin- pare a fi vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani, aceștia reprezentând până la 28,5% dintre acționarii și asociații firmelor înregistrate la ONRC...

Citeşte şi: Liceenii pot învăţa opţional cum să devină antreprenori sau să-şi aleagă o profesie

Procentul de mai sus devine cu adevărat remarcabil dacă se însumează cu al celor cu vârsta până în 31 de ani, cu aceștia procentul rotunjindu-se la 39,8%. Comparativ, arată studiul indicat, în 2010 numărul acționarilor cu vârsta de până în 39 de ani nu depășea 25% din total. Aceeași statistică arată și că ponderea acționarilor și asociaților cu vârsta între 50-59 de ani s-a redus la 18,8%.

Dar, cu riscul de a specula, ce schimbări pot aduce acești tineri care au lăsat în ultimii 4 ani barurile și cluburile pentru birouri și meeting rooms? Cu siguranță că mediul generic de afaceri se va dinamiza, tinerii aducând și în acest domeniu ritmul alert și energia specifică vârstei.

Acești oameni de afaceri sub 40 de ani constituie actualmente 67% din activitățile de servicii în domeniul gospodăriilor, 53% din business-urile din sectorul telecomunicații&informații, 39% din activitățile liberale, 45% din domeniul activități administrative si de suport, 43% în domeniul HORECA și 53% din activitățile din domeniul cultural/spectacole/activități recreative.

Citeşte şi: Continuă "reforma Petrescu" în sistemul fiscal

"Tinerii s-au orientat, în principal, către business-urile inovative și de suport, de la profesiile liberale la IT&C, servicii, asistență (socială, medicala etc.) și timp liber, acolo unde potențialul de creștere este important", au detaliat specialiștii de la KeysFin.

Mai mult decât atât nu ne este permis decât să sperăm și anume la un alt ethos al mediului de afaceri. Majoritatea acestor tineri oameni de afaceri au studii superioare, chiar dacă nu neapărat în domenii economice. Aceștia sunt vârful de lance al economiei românești, orientat spre viitor și orice inițiativă guvernamentală care își va propune de acum încolo să-i sprijine va putea fi cu siguranță considerată una benefică.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ