Scrisoare către Ludovic Orban. Ce cer parlamentarii pe durata crizei provocate de coronavirus

| 13 apr, 21:01

Liderii mai multor partide parlamentare au trimis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care cer organizarea unor întâlniri de lucru periodice pentru a discuta măsurile pe care Guvernul le are în vedere în această perioadă de criză generată de coronavirus, precum şi a altora ce se vor mai ivi.Liderii mai multor partide parlamentare au trimis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care cer organizarea unor întâlniri de lucru.

 

”Suntem cu toţii conştienţi de provocările deosebite pe care le generează criza epidemiei de coronavirus şi ne simţim deopotrivă responsabili pentru modul în care autorităţile publice înţeleg să răspundă acestor provocări. Vă reamintim că necesitatea de a avea în vremuri de criză un executiv a cărui capacitate administrativă să fie deplină a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-I conduceţi a primit votul de învestitură din partea Parlamentului. Având în vedere atât caracterul excepţional al situaţiei, cât şi raporturile constituţionale dintre Parlament şi Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituţionalizat în interesul întregii societăţi româneşti. Starea de urgenţă ne obligă pe toţi la consens cu privire la obiectivele şi metodele acţiunii statului. Suntem deosebit de preocupaţi de modul în care Guvemul acţionează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei şi suntem îngrijoraţi de lipsa informaţiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeţi şi la planul de acţiune al Guvernului pe termen scurt şi mediu”, arată liderii politici în scrisoarea înaintată premierului.
Potrivit acestora, ”numeroase semnale de îngrijorare sosesc şi din partea mediului economic care aşteaptă măsuri riguroase şi rapide de atenuare a efectelor crizei şi doreşte în acelaşi timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depăşirea dificultăţilor actuale”.
”Există riscul major ca prabuşirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major şi de aceea suntem dispuşi să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei”, se mai rată în document.
Liderii politici afirmă că doresc să evite ”o competiţie în plan legislativ între Parlament şi Guvern”.
”Vrem să vă reamintim că Guvernul pe care îl conduceţi nu are o capacitate discreţionară de legiuitor delegat. Ordonanţele de urgenţă pe care le adoptaţi ajung imediat în Parlament, unde vor fi dezbătute, urmând a fi adoptate sau respinse total ori parţial. Pentru a asigura eficienţa măsurilor de urgenţă pe care le preconizaţi este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suporta modificări substanţiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-I conduceţi se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este împotriva celor mai elementare principii democratice să nu consultaţi şi să nu cădeţi de acord cu majoritatea parlamentară în materii precum organizarea şi calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariaţi, întreprinderi şi consumatori ce angajează cheltuieli publice majore”, se mai arată în scrisoare.
Semnatarii documentului afimă că doresc să discute, de asemenea, despre planurile pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice precum şi a funcţionării instituţiilor administraţiei centrale şi locale.
”Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională şi evitarea abordării unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum şi efectele pe care instituirea stării de urgenţă le creează prin îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Scopul stării de urgenţă este sporirea eficienţei actului administrativ, nu ştirbirea calităţii democraţiei. Criza va trece, dar încălcările Constituţiei şi derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică. Având în vedere cele de mai sus, în spiritul colaborării loiale interinstituţionale vă propunem să acceptaţi cât mai curând organizarea unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultări dedicate examinării problemelor semnalate mai sus, ca şi a altora ce se vor mai ivi”, se mai arată în scrisoare, potrivit News.ro.
Documentul este semnat de Marcel Ciolacu – preşedinte PSD, Hunor Kelemen – preşedinte UDMR, Călin Popescu-Tăriceanu – preşedinte ALDE, Victor Ponta – preşedinte Pro Romania şi Varujan Pambuccian – liderul grupului minorităţilor naţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ