Scutaru: Persoanele cu dizabilităţi vor fi dezinstituţionalizate până în 2020

| 12 dec, 2014

Persoanele cu dizabilităţi vor fi dezinstituţionalizate până în 2020, urmând să fie înfiinţate centre şi case în care să primească o îngrijire adecvată, a declarat vineri Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

'Ne asumăm solemn angajamentul ca până în 2020 niciun copil, tânăr sau vârstnic român cu dizabilităţi să nu mai poarte povara acestor inadmisibile abuzuri şi traume care sunt tot atâtea pete dezonorante pe obrazul societăţii noastre. Închiderea unor locuri care predispun la umilinţe şi înlocuirea lor cu centre şi case în care fiecare să se poată bucura de îngrijirea adecvată de specialitate şi de căldura unei familii este singura soluţie de pansare a rănilor trecutului, ca să putem privi cu toţii împreună spre viitor. În momentul de faţă ne aflăm într-un stadiu avansat de anunţare a noii strategii pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. 2020 este termenul fezabil ca împreună cu Comisia Europeană, cu alocările din fonduri europene, să putem face această dezinstituţionalizare corect', a spus Scutaru la o conferinţă internaţională.

La rândul său, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Elena Tudose, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă cere dezinstituţionalizarea adulţilor cu dizabilităţi şi integrarea lor în societate.

'Adresăm această solicitare Guvernului şi autorităţilor de management care urmează să finanţeze viitoarele programe din fonduri structurale. Vrem ca aceşti oameni să iasă din instituţii, să aibă şansa să ducă o viaţă cât mai aproape de normalitate în comunitate. Nu ne mai dorim să vedem pe viitor că se folosesc bani europeni pentru renovarea şi modernizarea acestor centre, vrem să vedem că vom folosi această oportunitate pentru a duce serviciile cât mai aproape de nevoile persoanelor cu dizabilităţi în comunitate', a afirmat Elena Tudose.

Potrivit acesteia, în prezent, în ţara noastră trăiesc în sistem rezidenţial peste 17.000 de adulţi cu dizabilităţi.

'Aceste persoane trăiesc într-un regim mai degrabă închis, în instituţii mari, unele dintre ele cu peste 300-400 de paturi', a menţionat Tudose.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ