Se schimbă totul! Cum vor fi recalculate pensiile

| 21 noi, 23:12

 

Noua Lege a pensiilor, nr. 127/2019, întră în vigoare de la 1 septembrie 2021 și prevede câteva recalculări care ar urma să se efectueze până la data respectivă.

 

 

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu, n.r.)”, se precizează în textul legii.
Potrivit documentului, dacă după recalculare rezultă o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, se va păstra cel mai avantajos cuantum. Totuși, indiferent de valoare, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. De asemenea, tot din septembrie 2021, se vor produce și alte transformări, potrivit bugetul.ro.
– actualele pensii anticipate devin pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării;
– pensiile anticipate parțiale fără diminuare devin pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula la fel ca în primul caz;
– pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
Exceptând situațiile de mai sus, noua lege a pensiilor prevede și situații generale de recalculare, aplicabile de la caz la caz.
Astfel, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate.
De asemenea, la data îndeplinirii condiţiilor pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat pe durata pensionării de invaliditate. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.
Un alt caz de recalculare este și cel în care se modifică numărul de urmași. Dacă se întâmplă acest lucru, legea prevede o recalculare obligatorie a pensiei, scrie dcbusiness

 

Tag-uri: pensii, schimbare
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ