Sebastian Ghiţă şi Bogdan Diaconu îl acuză pe premierul Cioloş de abuz în serviciu: Am depus un denunţ la DNA

| 28 oct, 10:12

Deputatul Sebastian Ghiţă şi liderul PRU Bogdan Diaconu au depus la DNA un denunţ penal împotriva premierului Dacian Cioloş. Cei doi reprezentanţi ai PRU îl acuză pe şeful Guvernului de abuz în serviciu în privinţa achiziţiei operei de artă Cuminţenia Pământului, conform România TV.

"Am venit să depunem un denunţ penal în numele Partidului România Unită împotriva premierului Dacian Julien Cioloş pentru infracţiunea de abuz în serviciu, înşelăciune, în speţa numită Cuminţenia Pământului. Ştim că au fost nişte evaluări, făcute de experţi au spus prima dată 800.000, apoi 1.200.000, două milioane, trei milioane, ultima evaluare a fost cinci milioane (de euro, n.r.). Iată că guvernul Cioloş a cheltuit 11 milioane de euro din banii românilor pentru o operă de artă care oricum era în patrimoniul naţional şi nu putea fi scoasă din ţară", a declarat, vineri dimineaţă, Bogdan Diaconu, preşedintele PRU, înainte de a intra în sediul DNA.

La rândul său, deputatul Sebastian Ghiţă, membru PRU, a susţinut că achiziţionarea operei ”Cuminţenia pământului” din bani publici, cu cinci sau cu 11 milioane de euro, ”poate fi startul unui nou ANRP”.

”Aşa cum am văzut jefuirea românilor cu Fondul Proprietatea şi cu retrocedarea clădirilor şi terenurilor, aşa ne vom trezi şi cu retrocedări, cumpărări de opere de artă la preţuri supraevaluate, ori asta noi nu prea ne permitem cu banii pe care îi avem în România”, a spus Ghiţă.

"DNA trebuie să arate că sunt echidistanţi şi să cerceteze acest denunţ. Această nouă fraudă se poate transforma într-un nou ANRP. Notele SRI arată că este exclus ca această operă să fie achiziţionată din bani publici", a punctat Sebastian Ghiţă.

"Am susţinut de la început cumpărarea de către Statul Român a operei lui Brancuşi "Cuminţenia Pământului". Dar nu susţin deloc demersul strict populist, electoral, ilegal (şi chiar penal) al Guvernului "Tehnocrat" de plată "pe şest" şi în mod nejustificat a unui plus de 6 milioane de euro", scria Victor Ponta pe Facebook la sfârşitul lunii august.


"Deoarece cunosc foarte bine cazul, pot sa va prezint si motivele:

1. Romania a pierdut dupa 1989 cam toate lucrarile pe care le avea create de Brancusi cu exceptia celor care fizic nu puteau fi luate - adica doar Complexul (Coloana, Masa si Poarta) "Brancusi" de la Targu Jiu. Totul prin efectele Legii 247/2005 (numita si "Legea Monica Macovei") privind o restituire in integralitate pe care nu a facut-o nicio alta tara fosta comunista cu exceptia noastra;

2. "Cumintenia Pamantului" a fost restituita catre 2 doamne asa zis "mostenitoare" din Franta printr-o hotarare judecatoreasca profund netemeinica si ilegala - deoarece la dosar era depusa dovada certa a sumei platite de Statul Roman fostului proprietar ca si despagubire, nefiind vorba de o confiscare (din acest motiv in prima instanta Statul a castigat, dar la recurs s-a gasit "solutia" dorita)!

3. Dupa un proces lung si foarte serios de analiza, pe masa Guvernului pe care il conduceam a venit clar evaluarea - maxim 5 milioane de EURO (din care din pacate majoritatea vor ajunge la avocati si firme intermediare, iar restul in Franta)!

4. Pretul de maxim 5 milioane este corect din doua motive - gradul necorespunzator de conservare a lucrarii si, mai ales, regimul legal care INTERZICE scoaterea din tara.

Mai clar: aceasta sculptura NU poate, in mod legal, sa fie scoasa din Romania - deci nu vorbim despre valoarea de la New York sau Londra pentru ca NU poate sa ajunga sa fie vanduta acolo. Vorbim despre valoarea din Romania - cea mai mare oferta privata din Romania a fost de 1 milion de dolari (de la raposatul Dinu Patriciu)!

5. Cand Guvernul "Ciolos" a decis semnarea contractului am crezut ca o face cu buna-credinta si pentru suma corecta. Ulterior am vazut ca de fapt m-am inselat si sunt inselati si altii;

6. Multi au intrebat de ce nu a dat Guvernul 11 milioane si gata? Sa va explic - cineva i-a spus lui Ciolos ca daca plateste direct mai mult de 5 milioane va ajunge si el si ministrii sai sa raspunda la DNA si in fata Justitiei (nu acum cand sunt protejati, dar peste 2, 3, 4 ani cand se vor schimba lucrurile). Asa s-a ajuns la smecheria cu "donatia publica" - in final banii vor fi dati tot de la buget (din donatii nu se ajunge nici macar la 1 milion) si ei zic ca sunt acoperiti;

7. Asa zisa campanie de promovare a donatiilor s-a transformat rapid intr-o campanie electorala de promovare a "Tehnocratilor" - iata ce lucruri bune fac ei, hai sa mai ramana si in 2017. Nu intamplator de aceasta se ocupa dl. Felix Tataru - responsabil traditional de campaniile PDL / Basescu / Iohannis;

8. Banii vor fi oricum platiti din buget - adica din taxe si impozite. Asa ca daca va ganditi sa donati pentru "Cumintenia Pamantului", trebuie sa stiti ca de fapt platiti sa luam inapoi ceea ce era de drept al nostru, niste "mostenitori" care traiesc in Franta, avocati si firme de intermedieri de arta si mai ales pe "tehnocratii" care nu vor nimic, dar se "sacrifica" sa mai stea la guvernare!

Mai pe romaneste - si fara Brancusi si cu banii luati! Ghinion", conchide Victor Ponta.
Istoria Cuminţeniei Pământului

“Cuminţenia Pământului“ a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura inginerului Gheorghe Romaşcu.

În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ