Sechestru pe vilele lui Relu Fenechiu. Câţi ani trebuie să muncească un român ca să acopere mita luată de fostul ministru

| 20 oct, 09:39

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus sechestru pe mai multe bunuri aparţinând lui Relu Fenechiu care a recunoscut că a luat mită 900.000 de euro în dosarul "Transformatorul".

Terenuri, construcţii sau un BMW X6 se află pe lista bunurilor indisponibilizate. Matematic, şpaga recunoscută de Fenechiu este echivalentă cu 3.173 de salarii minime pe economie. Ceea ce înseamnă că un român ce câştigă 1.200 de lei pe lună ar trebui să muncească, prin absurd, 264 de ani pentru a agonisi cât a primit Fenechiu mită.

În acordul de recunoştere a vinovăţiei semnat între Relu Fenechiu şi DNA se detaliază modul realmente mafiot prin care fostul lider liberal reuşea să deturneze sume de bani consistente către firme pe care le agrea şi care, în schimbul "ajutorului", îl omeneau pe baron cu sume exorbitante de bani. În documentul men­ţionat, procurorii vorbesc despre influenţa pe care Fenechiu o avea în Guvern înainte de a fi îngenuncheat de justiţie:
"Inculpatul Fenechiu Relu avea o influenţă covârşitoare a­supra unor membri ai Guvernului putând determina direcţionarea unor li­citaţii către firmele indicate de acesta", scrie "Ziarul de Iaşi".

Un calcul simplu arată că mita de aproape 900.000 de euro primită de Fenechiu înseamnă nu mai puţin de 3.173 de salarii minime pe eco­nomie, adică de 1.250 de lei pe lună. Mergând mai departe cu acest calcul pur teoretic, aflăm că un român care ar câştiga lunar aceşti bani ar trebui să muncească, prin absurd, 264 de ani. Dacă la experiment ne raportăm la salariul pe care Fenechiu îl avea când era deputat, aflăm că acesta ar fi trebuit să "muncească" 63 de ani la Parlament.


Pe lângă cei 3 ani şi 10 luni de închisoare pe care Fenechiu a fost de acord să îi primească în schimbul recunoaşterii sale, procurorii DNA explică în acord că vor încerca să recupereze şi cei 3,9 milioane de lei de la Fenechiu. Anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ce îi aparţin fostului ministru: terenuri, vile sau maşini de lux, unele dintre acestea aparţinând, pe jumătate, fostei soţii, Mariana, de care Fenechiu a divorţat după condamnarea din dosarul „Transformatorul". Un se­chestru a fost pus pe jumătate din­tr-un teren de 1.567 de metri pătraţi, dar şi pe jumătate dintr-o vilă de 343 de metri pătraţi, a cărei valoare de inventar este de 815.755 de lei, potrivit DNA. De asemenea, un teren de 1.101 metri pătraţi ce este deţinut exclusiv de Fenechiu şi pe care este construită o vilă, un garaj şi un foişor a fost de asemenea in­disponibilizat. Procurorii DNA Ploieşti au mai identificat un alt teren, situat tot în municipiul Iaşi, de 2.000 de metri pătraţi, pe care Fenechiu era singurul proprietar şi care a fost, de asemenea, pus sub sechestru. O construcţie cu spaţii de recreere, împrejmuită, a fost şi ea indisponibilizată, la fel ca şi un vehicul marca BMW X6. Aceste bunuri vor fi valorificate de stat, pen­tru acoperirea prejudiciului, du­pă ce acordul de recunoaştere a vinovăţiei va fi validat de Tribu­nalul Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ