Secretarul american al Apărării a lăudat România pentru parteneriatul în domeniul apărării

| 21 sep, 12:52

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că România este un aliat important în cadrul NATO, pentru eforturile de a combate acţiunile agresive ale Rusiei în Europa de Est şi în campania împotriva organizaţiilor teroriste, potrivit unui comunicat al ministerului american al Apărării.

În timpul unei ceremonii la Pentagon la care a participat ministrul român al Apărării, Mihai-Viorel Fifor, şi delegaţia acestuia, Mattis a salutat România drept "un aliat NATO ferm".

James Mattis şi Mihai Fifor au discutat despre priorităţile comune. "Aţi fost un aliat de încredere... Vreau totodată să vă mulţumesc pentru că aţi respectat angajamentul din Ţara Galilor în modul în care aţi făcut-o", a transmis Mattis.

România a alocat 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, în cadrul unui acord încheiat la Summitul NATO din Ţara Galilor, în septembrie 2014.

"Vreau să vă transmit că, până la finele acestui an, cred că veţi ajunge la două procente. Şi aţi crescut cheltuielile cu aproape 50% în ultimul an. Este un sacrificiu fenomenal şi un angajament din partea ţării şi a poporului vostru pe care le recunoaştem", a mai spus Mattis.

Secretarul american al Apărării a subliniat că exerciţiul Saber Guardian (11-20 iulie) a demonstrat unitate şi hotărâre şi în cadrul NATO, în faţa comportamentului agresiv al Rusiei.

"România [una dintre gazdele Saber Guardian, alături de Ungaria şi Bulgaria] a avut un rol integrant pentru succesul acelor exerciţii. Iar angajamentul vostru faţă de unitate şi stabilitate arată ca o conducere prin exemplu în cadrul NATO", a precizat Mattis.

James Mattis a lăudat România şi pentru participarea la campaniile NATO împotriva teroriştilor din Afganistan, deşi a suferit pierderi de vieţi omeneşti.

"Trebuie să mulţumesc României pentru angajamentul în cadrul misiunii din Afganistan. Aţi fost una dintre primele ţări care au venit alături de noi după ce am fost atacaţi [la 11 septembrie 2001]. Şi aţi trimis trupe chiar înainte de a adera la NATO, arătând foarte clar care este poziţia voastră în raport cu terorismul. Vinerea trecută, am pierdut un soldat român în provincia Kandahar, una dintre cele mai dure zone din Afganistan. Dar serviciul şi sacrificiile făcute de trupele voastre sunt demonstraţii tangibile că alianţa militară a NATO este unită în faţa terorii sau a altor ameninţări din Est", a transmis Mattis către delegaţia din România.

Tag-uri: James Matis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ