Şeful Bundesbank: Franţa are o responsabilitate specială în UE, în privinţa reducerii deficitului

| 20 mai, 2013

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat că Franţa, ca stat "cu greutate" în zona euro, are o responsabilitate specială în privinţa tratării cu seriozitate a regulilor UE privind reducerea deficitului bugetar.

Credibilitatea legislaţiei din zona euro ar avea de suferit dacă flexibilitatea sistemului va fi împinsă până la limită, a arătat Weidmann într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Bild am Sonntag, preluat de CNBC, potrivit Mediafax.

"Evoluţiile economice din unele ţări au fost într-adevăr mai slabe decât se estima, iar regulile europene oferă un anumit grad de flexibilitate în astfel de cazuri", a declarat oficialul german, întrebat despre decizia Comisiei Europene de a acorda Franţei, Italiei şi Sloveniei mai mult timp pentru a se încadra în criteriile de stabilitate, îndeosebi reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.

În urma crizei din 2008-2009, numeroase state UE au înregistrat deficite bugetare cu mult peste limita prevăzută în legislaţia europeană. Având în vedere circumstanţele economice excepţionale, Comisia Europeană a decis să acorde mai mult timp pentru reîncadrare statelor unde derapajul fiscal s-a produs pe fondul încetinirii creşterii economice.

"Franţa şi Germania au o responsabilitate specială ca jucători de categoria grea în zona euro, de a lua în serios noile reguli privind reducerea deficitelor", a afirmat şeful Bundesbank, precizând că deficitul bugetar al Franţei este "cu mult peste 3%" din PIB.

Credibilitatea noilor reguli nu va fi îmbunătăţită dacă o ţară va utiliza la maxim flexibilitatea oferită de sistem, a continuat el.

Comisia Europeană a prelungit recent cu doi ani termenul până la care Franţa trebuie să-şi reducă deficitul sub pragul de 3% din PIB, pe fondul perspectivelor economice slabe ale ţării şi ale zonei euro în ansamblu.

Franţa a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 98,2 miliarde euro, reprezentând 4,8% din PIB, faţă de 5,3% în 2011. Datoria de stat a crescut la 1.833 miliarde euro, de la 85,8% la 90,2% din PIB.

Tag-uri: deficit, Franţa, Germania, pib
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ