Şeful Consiliului Concurenţei explică amenda în cazul agenţiilor de media

| 07 oct, 2014

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus ca s-a tinut cont de faptul ca "nu a fost un cartel hardcore care sa vizeze stabilirea unui pret", de aceea amenda a fost mai redusa decât prevăd normele în vigoare.

"Consiliul a aplicat o sanctiune pentru faptul ca agentiile de media s-au inteles - si acest fapt nu il contesta nimeni - sa nu participe la licitatii daca este invitata o firma concurenta - in speta The Group. Celor 11 agentii le-am aplicat sanctiuni intre 2,4% si 2,8% din cifrele de afaceri. Am tinut cont si de faptul ca vor sa dezvolte un cod de bune practici si ca nu este vorba de intelegere care vizeaza stabilirea unui pret. Este un cartel, dar nu un hardcore cartel. Evident ca daca restrangi concurenta si iti reuseste sa elimini un concurent important cu o cota mare in piata ar putea sa genereze efecte in pret, insa intelegerea lor in sensul strict nu a a fost de fixare a pretului. Este vorba de un cartel de o gravitate mai mica. De asta am pornit de la un 4%, care este limita inferioara a sanctiunii pentru cartel, si desigur am tinut cont de o serie de circumstante atenuante cum tinem in multe cazuri", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a precizat ca investigatia, care a durat doi ani, a plecat de la o plangere venita din partea companiei care era tinta acestor demersuri, respectiv The Group, si care se temea ca va fi exclusa de la diferite licitatii.

Citeşte şi: Companiile de publicitate vor contesta decizia Consiliului Concurenței

Într-un Ordin al Consiliului Concurentei care vizeaza individualizarea sanctiunilor la contraventiile aplicate de autoritate, cartelul este incadrat in categoria faptelor anticoncurentiale de o gravitate mare, iar cuantumul preconizat este de la 4% pana la 8% din cifra de afaceri totala a contravenientului sau o suma de la 1.400.001 lei pana la 2.000.000 lei in ipoteza prevazuta la art. 51(1) alin. (2) lit. b) din lege".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ