Economica.net: Cartel pe piața taximetriei. Care este firma responsabilă de tot scandalul

| 06 noi, 2014

Piaţa taximetriei bucureştene este în fierbere, patronii aşteptând să vadă cu ce amendă îi va penaliza Consiliul Concurenţei pentru cartel. Un dispecerat bucureştean a recunoscut pentru ECONOMICA.NET discuţiile privind impunerea preţului unic de 1,39 lei pe kilometru pentru firmele ce acoperă 90% din piaţă.

Cele mai mari dispecerate de taxi din Bucureşti se aşteaptă din clipă în clipă ca Autoritatea de Concurenţă să emită sancţiunile pentru infracţiunea de cartel de pe piaţa taximetriei locale şi arată către Taxi Pelicanul ca principalul vinovat pentru situaţia la care s-a ajuns, scrie ECONOMICA.net.

Într-o adresă trimisă ECONOMICA.NET de către Taxi Nord, operatorul taxiurilor Nord şi Golden Blitz, reprezentanţii acestui dispecerat admit existenţa stabilirii în comun a tarifului de 1,39 lei pe kilometru de către cele mai mari firme bucureştene.

"La momentul septembrie 2008, la o întâlnire între factorii decidenţi ai dispeceratelor în discuţie s-a decis aplicarea tarifului de 1,39 lei/km  de către toţi participanţii la serviciul taxi. Din acest moment apare denumirea de tarif minim", spune Eugen Dragomir, director Taxi Nord.

"La acel moment , cei care au aderat la tariful de 1,39 lei/km nu au considerat că vor fi parte a unui cartel, existând pe piaţă şi alte dispecerate cu tarife mai mari şi anume: Fly Taxi – 2,99 lei/km, Grant Taxi – 3,49 lei/km sau Arsenal – 3,50 lei/km, existând şi funcţionând procesul concurenţial. Nimic mai fals, întucât cele trei dispecerate amintite reprezentau după numărul de taxiuri arondate circa 3% din piaţă", adaugă Dragomir.

Practic, declaraţiile directorului Nord sunt o acuză directă de cartel pentru cele şase dispecerate luate în colimator de Consiliul Concurenţei, Taxi Meridian, Cristaxi, Cobălcescu, Grup AS, Pelicanul şi Speed. În continuarea atacului, Dragomir contestă cuantumul amenzii pe care îl riscă cele şase dispecerate. Motivând că CC a cerut şi Taxi Nord, chiar dacă nu face parte dintre cei şase „vinovaţi”, date financiare pe 2009, 2010, 2011, 2012, Dragomir face, în nume propriu, calculele pentru cei şase, afirmând că, în perioada 2009-2012, aceştia au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 246 de milioane de lei. Urmărind logica directorului Taxi Nord, CC ar putea aplica o amendă de maximum 8% din 246 de milioane de lei , adică, circa 20 de milioane de lei.

Citește mai mult pe ECONOMICA.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ