Şeful INS: Cea mai mică natalitate după al doilea Război Mondial

| 05 iun, 2014

Populatia rezidenta a Romaniei a scazut, anul trecut, pentru prima data dupa 1989, sub 20 de milioane de locuitori, a anuntat, joi, presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei.

Premiera s-a inregistrat in 2013 si in cazul noilor nascuti, fiind consemnat un numar mai mic de 180.000, cel mai mic dupa cel de al doilea Razboi Mondial.

"INS are obligatia de a furniza datele privind populatia rezidenta pana la sfarsitul lunii august, dar am finalizat acest proces in proportie de 99%. Astfel, am constatat ca 2013 este primul an dupa Revolutie cu o populatie rezidenta mai mica de 20 de milioane de locuitori. Din pacate, dau o asemenea veste. De asemenea, 2013 este primul an in care avem numarul de nou nascuti la nivelul populatiei rezidente mai mic de 180.000", a precizat presedintele INS.

In context, el a atras atentia asupra faptului ca aceasta tendinta de scadere a natalitatii s-a manifestat din 1990 incoace, printre principalele cauze numarandu-se emigratia, in conditiile in care cei care pleaca din tara au, preponderent, varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cresterea varstei la care tinerii decid sa aiba copii, dar si faptul ca, in prezent, majoritatea cuplurilor se limiteaza la un copil.

Revenind la datele privind populatia in 2013, Tudorel Andrei a adaugat ca anul trecut s-a inversat si raportul intre emigratie si imigratie. Daca in perioada de tranzitie emigratia a fost responsabila in proportie de 70% pentru diminuarea populatiei rezidente, in 2013 fenomenul natural a contribuit cu 95% la acest lucru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ