SEMNAL! "Boala adulţilor tineri", din ce în ce mai răspândită în Romania. Simptome pe care le ignorăm

| 25 mai, 2014

În ultimul deceniu, ca urmare a stilului de viaţă dezechilibrat, numărul bolilor inflamatorii intestinale a crescut de 10 ori, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, atrag atenţia medicii

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv.

În Romania, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticati cu boala Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. Aproximativ 3 milioane de persoane suferă de BII în Europa.

"BII se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus şi puroi (între 3-4 şi peste 20/zi), apărute atât ziua, cât şi noaptea, dureri abdominale, febră, dispariţia apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioada mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgenţă la medic", a declarat Conf. Dr. Liana Gheorghe, Preşedinte executiv al Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colita Ulcerativă.

 

Frecvente la tineri

Deşi bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. “Bolile inflamatorii intestinale nu sunt cauzate de un singur agent patogen, ci rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori din mediu, îndeosebi din dieta. Am remarcat o creştere de circa 8-10 ori a acestor afecţiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viata”, a adăugat Conf. Dr. Liana Gheorghe.

 

Impactul asupra vieţii bolnavilor

La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an. De multe ori, pacienţii ajung să se simtă captivi, fiind nevoiţi să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienţii au crampe, dureri abdominale, sângerari şi au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar şi 5 zile pe săptămână.

“Bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vieţii pacienţilor, afectându-le atât viaţa profesională şi capacitatea de a munci, cât şi relaţiile sociale. Am ales să organizăm acest eveniment, pentru a atrage atenţia publicului larg că aceste boli există şi reprezintă o povară nu doar pentru pacient, dar şi pentru întreaga societate”, a declarat Isabella Grosu, preşedinte al ASPIIR.

 

Complicaţii serioase în lipsa tratamentului


Pacienţii pot trece prin mai multe evaluări medicale, înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute, iar, uneori, simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal.

Netratate şi necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicaţii (ocluzie, malabsorbţie şi malnutriţie, supuraţii, cancer colonic). Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.

Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi, de multe ori, manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia  necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu aparţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

 


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ