SEMNE bune pentru statele din Europa Centrală şi de Est: FITCH le-ar putea îmbunătăţi ratingurile

| 11 sep, 17:37

Combinația dintre balanțele de cont curent puternice și reducerea datoriei externe sprijină o îmbunătățire a indicatorilor externi pentru Ungaria (rating BB plus/ perspectivă pozitivă), Polonia (A minus/perspectivă stabilă), Slovenia (BBB plus/ perspectivă stabilă) și Slovacia (A plus/perspectivă stabilă), se arată într-un raport publicat vineri de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, potrivit Gândul.

'Având în vedere că Fitch se așteaptă ca aceste tendințe să continue, aceasta ar putea sprijini acțiuni pozitive de rating pe termen mediu', subliniază agenția de evaluare.

Potrivit Fitch, în cele patru state din CEE balanța contului curent fie a trecut de la deficit la surplus (cazul Ungariei, Sloveniei și Slovaciei) fie s-a redus semnificativ (cazul Poloniei), grație unor exporturi solide în urma expansiunii sectorului industrial, cererii interne slabe comparativ cu perioada de dinainte de 2008, reducerii prețurilor la petrol și materii prime.

'Îmbunătățirea situației contului curent, majorată de investițiile străine directe și transferurile de capital a ajutat aceste țări să genereze surplusuri externe și a ajutat la rambursarea datoriei externe' a adăugat Fitch.

Agenția de evaluare subliniază că transferurile de fonduri de la UE au sprijinit evoluțiile economice și au fost o sursă importantă de intrări de capital, sprijinind îmbunătățirea balanțelor lor externe. Fitch reamintește, de asemenea, că îmbunătățirea datoriei externe în Ungaria și Slovacia a fost susținută în principal de fenomenul de 'deleveraging' extern al băncilor după criza bancară din 2009.

'Deși băncile mamă occidentale și-au redus semnificativ expunerea către cele două țări, diminuarea portofoliilor băncilor după boomul creditului din anii 2000 și creșterea creditelor neperformante a sprijinit o reducere a necesităților de finanțare. Datoria externă a băncilor a scăzut și în Polonia și Slovacia, dar într-o măsură mai mică și de la un nivel mai mic', susține Fitch.

În cazul României, la finele lunii trecute Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. În plus, Fitch a îmbunătățit prognoza proprie privind creșterea economică a României pentru perioada 2015 — 2017, estimând o creștere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluție pozitivă va fi susținută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum și de o revenire a investițiilor din sectorul privat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ