Semne că suferi de depresia de iarnă

| 04 dec, 2013

Toată lumea suferă de melancolie atunci când zilele devin scurte şi foarte friguroase. Dar, pentru unii dintre noi, iarna aduce cu ea ceva mai serios decât o mică întristare: depresia de iarnă, care poate fi o formă serioasă a acestei afecţiuni.

Ce înseamnă depresia de iarnă?

Depresia de iarnă reprezintă o formă de depresie ale cărei principale caracteristici sunt –la fel ca şi în cazul afecţiunii clasice- sentimentele de tristeţe şi lipsa completă de speranţă, alături de scăderea interesului pentru activităţi – de exemplu socializarea – pe care altădată le găseai interesante.

Dacă eşti afectată de aceste simptome timp de două săptămâni, atunci verdictul e clar: suferi de depresie. Dacă te simţi astfel doar în timpul toamnei şi al iernii, atunci suferi de depresia de iarnă.

1. Oboseală

Persoanele care suferă de această afecţiune simt nevoia să doarmă mai mult în timpul iernii, uneori semnificativ mai mult. Într-un studiu publicat în 1994 în The Journal of Psychosomatic Research, persoanele de la o clinică dedicată tratării depresiei de iarnă dormeau 7,5 ore vara, 8,5 ore toamna şi primăvara şi aproape 10 ore iarna.

Problema e că nu se simt oricum odihnite, alte cercetări descoperind că persoanele cu depresie de iarnă sunt afectate de tulburări ale somnului şi insomnii.

2. Iritabilitate

Mânia şi iritabilitatea sunt simptome comune şi de multe ori trecute cu vederea, ale depresiei şi depresiei de iarnă. Cercetările dovedesc că persoanele cu depresie de iarnă sunt mai iritabile decât persoanele sănătoase şi mai predispuse la izbucniri de mânie, de cele mai multe ori având un astfel de atac de furie pe lună sau mai des.

3. Creşterea poftei de mâncare

Depresia de iarnă, ca şi cea clasică, poate creşte apetitul unor persoane, 65 la sută dintre cei care suferă de această afecţiune explicând că se simt mai flămânzi în timpul lunilor reci.

Se estimează că organismul celor afectaţi suferă de o scăderea serotoninei, un neurotransmiţător asociat cu dispoziţia şi care ajută la controlarea sentimentului de foame.

75 la sută dintre persoanele care suferă de depresie de iarnă se îngraşă în timpul celor câteva luni reci.

4. Poftă crescută pentru carbohidraţi

Unul dintre motivele creşterii în greutate a oamenilor afectaţi de depresia sezonieră este că afecţiunea produce pofta crescută de carbohidraţi complexi, ca pastele sau pâine. De fapt, 7 din 10 persoane depresive au acest simptom.

Carbohidraţii duc la creşterea nivelului serotoninei, care îi face pe cei afectaţi mai fericiţi, doar că „medicamentele” din paste duc la kilograme în plus.

5. Dificultăţi în a se concentra

Depresia te poate face să te simţi singur şi trist, dar afectează şi felul în care funcţionează creierul. Această afecţiune poate juca avea un efect negativ atât asupra concentrării, cât şi asupra abilităţii de a vorbi şi asupra memoriei.

6. Scăderea interesului pentru sex

Cei afectaţi de depresia sezonieră ştiu că această afecţiune nu îi face să se simtă atrăgători, iar unul dintre simptomele cele mai des întâlnite e reprezentat de lipsa de interes pentru sex. Îţi poţi da seama simplu dacă eşti sau nu afectată, dacă numai în timpul iernii manifeşti un interes scăzut faţă de sex, în restul timpului şi în special în anotimpurile mai calde situaţia fiind cu totul alta.

Tag-uri: depresie, iarna
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ