Senat: Proiectul de Declaraţie privind afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău - marţi în plen

| 19 sep, 16:00

Biroul permanent al Senatului a aprobat includerea pe ordinea de zi a plenului de marţi a unui proiect de Declaraţie referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit.

Proiectul de Declaraţie aparţine Comisiei de politică externă şi a fost făcut la propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

În proiectul de Declaraţie elaborat de Comisia de politică externă se arată că "declaraţiile diplomatului american au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România". 

"În acest context şi ţinând cont de parteneriatul strategic al României cu SUA, declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a R. Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România'', se arată în proiect. 

În document se arată că aceste declaraţii ''nu pot şi nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA şi nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la R. Moldova". Totodată, acestea "nu pot impieta asupra voinţei suverane a cetăţenilor din cele două state privind viitorul lor comun în UE şi nici asupra chestiunii identităţii naţionale româneşti comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva". 

"Senatul României afirmă că istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste îşi pot afla o reparaţie morală prin susţinerea cu putere, inclusiv de către SUA, a vocaţiei europene a R. Moldova, precum şi faptul că relaţiile privilegiate de cooperare şi parteneriat dintre România şi R. Moldova vor dobândi forma optimă de manifestare prin aderarea R. Moldova la UE", se precizează în proiect. 

Potrivit documentului, Senatul salută aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova faţă de URSS şi reaminteşte că România a fost primul stat care a recunoscut oficial independenţa acestei ţări, la câteva ore de la declararea acesteia de către Parlamentul Republicii Moldova, printr-o declaraţie a Parlamentului şi respectiv a Guvernului României". 

Documentul reafirmă "voinţa comună de consolidare a relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova, în virtutea comunităţii de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, inclusiv prin semnarea Parteneriatului Strategic Bilateral pentru Integrarea Europeană a Republica Moldova". 

De asemenea, în document se subliniază "faptul că independenţa Republicii Moldova a fost un act de exprimare a voinţei cetăţenilor, care a fost urmat de evoluţia tot mai clară a ţării pentru apropierea de valorile şi principiile euroatlantice şi care a culminat cu semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova - UE". 

"Subliniem faptul că integrarea europeană a R. Moldova reprezintă un punct cardinal al politicii externe a României, încă de la declararea independenţei Republicii Moldova, aspect care reiese chiar din ultimul paragraf al Declaraţiei adoptate de Guvernul României la 27 august 1991: 'Guvernul României îşi exprimă încrederea că celelalte ţări participante la CSCE vor acorda întregul lor sprijin noului stat independent, îl vor primi cu braţele deschise în familia statelor europene şi îl vor accepta ca partener egal la opera de edificare a unei Europe unite şi libere, bazată pe valorile comune ale democraţiei, libertăţii şi a statului de drept'. Senatul României reafirmă întreaga disponibilitate şi determinare a tuturor forţelor politice din România de a sprijini în continuare, atât în plan intern, cât şi în plan extern, în dialogul bilateral şi multilateral cu statele membre UE şi cu instituţiile europene, procesul integrării europene a Republicii Moldova şi rezolvarea conflictului transnistrean, pe calea paşnică şi cu respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova", se arată în proiectul de Declaraţie. 

Totodată, iniţiatorii salută "declaraţiile oficiale ale reprezentanţilor statelor partenere ale R. Moldova, care afirmă fără echivoc susţinerea pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa R. Moldova şi sprijinul pentru reforme democratice în contextul drumului european al acesteia".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ