Senatorii şi deputaţii ce şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013 nu pot fi urmăriţi de ANI

| 22 iun, 12:47

Parlamentul a adoptat miercuri o propunere legislativă prin care senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriţi de Agenţia Naţională de Integritate.

Propunerea legislativă precizează că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-şi pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv şi nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârşite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziţii, adică înainte de 21 august 2013. 

Potrivit propunerii legislative pentru reinterpretarea art. 38 alin. 11 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, "dispoziţiile alin. 11 ale art. 38 din Legea 96 din 2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, aşa cum au fost modificate prin Legea 219 din 2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări". 

"Actele şi faptele juridice încheiate sau săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a dispoziţiilor art. 38 alin. 11 din Legea 96 din 2006 nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96 din 2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219 din 2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii sau senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora. Interdicţiile introduse prin art. 38 alin. 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013", se stipulează în actul normativ adoptat. 

Propunerea legislativă privind interpretarea art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, iniţiată de deputaţii Florin Iordache, Daniel Florea şi Marton Arpad, a fost adoptată de plenul Parlamentului cu 306 voturi pentru şi o abţinere. 

Mai mulţi parlamentari au fost acuzaţi de ANI pe motiv că s-au aflat în conflict de interese înainte de 2013 pentru angajarea rudelor la birourilor parlamentare. Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat în 2013, în sensul că membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/ afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la biroul parlamentar. Această restricţie nu a existat în statut înainte de modificarea din 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ