Senatorul PSD, Georgică Severin: Lilian Zamfiroiu este propunerea USL pentru preşedinţia ICR

| 24 iun, 2013

Preşedintele Comisiei pentru cultura şi media de la Senat, social-democratul Georgică Severin, a declarat luni că Lilian Zamfiroiu, diplomat de carieră, este propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. Propunerea va fi înaintată marţi Birourilor Permanente.

"Propunerea pe care o voi supune audierii mâine în comisiile reunite, evident după ce va trece prin Biroul Permanent ca propunere a USL, este domnul Lilian Zamfiroiu, diplomat de carieră, de şapte ani este adjunctul ambasadorului nostru la UNESCO, deci are o vastă experienţă în zona cultural-internaţional-diplomatică, motive pentru care ni s-a părut nouă că este cel mai apropiat de criteriile pe care trebuie să le îndeplinească în momentul de faţă preşedintele ICR. Este propunerea USL ce va fi înaintată marţi Biroului Permanent al Senatului după care vom audia candidatul şi îl vom supune aprobării plenului Senatului probabil miercuri, bineînţeles dacă va trece de audieri", a afirmat senatorul, citat de Agerpres.

Georgică Severin a explicat că, de acestă dată, nu s-a căutat în primul rând un nume pentru această funcţie, ci s-a avut în vedere un "portret robot de preşedinte" al ICR şi rolul acestei instituţii.

"De data aceasta, având în vedere şi ce s-a întâmplat în legătură cu ultimii doi preşedinţi, ne-am gândit să o luăm invers. Nu am căutat în primul rând un om, ci ne-am gândit la fişa postului, la ceea ce aşteaptă ţara de la ICR, la rolul acestei instituţii şi la îmbunătăţirea cadrului de colaborare cu toţi reprezentanţii semnificativi ai culturii române şi, totodată, îmbunătăţirea colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe. Pornind de la aceste idei, am încercat să gândim un portret robot de preşedinte şi primul rând ceea ce ni s-a părut necesar a fost ca el să nu fie implicat direct în această zonă culturală, în sensul de a putea fi acuzat de vreun partizanat. Ne-a interesat să fie un om cu foarte bune contacte externe, în special pe zona culturală, un om care cunoaşte această zonă. În al treilea rând, ne-a interesat foarte mult să fie un om care colaborează, lucrează cu MAE tocmai pentru a putea elimina asperităţile care s-au demonstrat clar în timpul ultimei conduceri a ICR", a explicat preşedintele Comisiei pentru cultură şi media de la Senat.

El a subliniat că USL a ţinut cont de toate aceste criterii prin nominalizarea lui Lilian Zamfiroiu.

Legat de preluare atribuţiilor de şef al ICR în cazul în care va trece de procedura parlamentară, Georgică Severin a menţionat că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp, după clarificarea unor aspecte tehnice legate şi de funcţia pe care Lilian Zamfiroiu o deţine la UNESCO.

În opinia senatorului Georgică Severin, principală sarcină a viitorului preşedinte ICR va fi "repunerea pe roate, la o funcţionare normală şi corectă" a instituţiei.

"Principala activitate pe care o văd este de a readuce ICR pe o linie de funcţionare normală atât la nivelul activităţii din centrală cât şi la nivelul institutelor din afară. El trebuie să-şi stabilească extrem de clar priorităţile în spiritul legii, în sensul în care ICR este o instituţie care promovează cultura română în rândul străinilor. Deci să nu se încerce o suprapunere de exemplu cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Trebuie să clarifice toate aspectele de natură economico-financiară cu care se confruntă în aceste momente instituţia. Trebuie evident să fie un partener de dialog cu principalii vectori culturali indiferent de culoare politică, pentru că aici vorbim de valorile culturale ale României, şi promovarea trebuie să se facă pe criterii obiective şi nu subiective, cum s-a întâmplat de foarte multe ori în ultimii ani şi în consecinţă are foarte multe de făcut, dar principala sarcină pe moment a viitorului preşedinte este repunerea pe roate, aducerea la o funcţionare normală, corectă, a ICR, să asigure o colaborare instituţională cu Senatul, MAE şi Ministerul Culturii. Este nevoie de foarte mult tact, experienţă diplomatică şi sunt convins că domnul Lilian Zamfiroiu are aceste calităţi", a mai susţinut preşedintele Comisiei pentru cultura şi media de la Senat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ