Senatul va relua votul în cazul DAN ŞOVA. Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu UPDATE

| 27 mai, 12:59

Senatorii din Comisia Juridică au decis reluarea votului în cazul lui Dan Șova. Două luni şi jumătate au trecut de când DNA a cerut arestarea preventivă pentru senatorul Şova. Inițial, comisia şi-a mai dat răgaz până săptămâna viitoare pentru a-şi spune punctul de vedere în controversatul caz, dar decizia a fost luată astăzi.

UPDATE. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că membrii Comisiei juridice vor trebui să prezinte până marțea viitoare "o propunere articulată" de proiect de hotărâre cu privire la cazul Dan Șova, însă plenul este suveran să decidă chiar și în cazul în care în comisie nu se ajunge la un consens pe acest subiect.

"Comisia juridică nu a avut cvorumul pentru luarea unei decizii și, ca atare, Biroul permanent a hotărât să îi solicite să întocmească un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului Senatului. Senatul este în final suveran să ia decizii, chiar și în cazul în care Comisia juridică va fi în incapacitatea de a lua o decizie, presupunând că niciuna dintre variantele discutate nu va întruni majoritatea", a afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres.

El a explicat că în situația în care Comisia juridică, din considerente de cvorum și de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmează să tranșeze acest caz.

"Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate să o accepte sau poate să o respingă. Dacă în comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci, în plen, încep discuțiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalți senatori și se supun acelea la vot. (...) (Săptămâna viitoare am putea avea — n.r.) un vot în plenul Senatului privitor la cererea de încuviințare și o hotărâre a Senatului în acest sens, dacă se hotărăște în acest fel — să se facă din nou vot și hotărâre — sau se hotărăște, tot de către plen, cealaltă variantă să se adopte numai o hotărâre", a subliniat Tăriceanu.

Președintele Senatului a amintit că proiectul de hotărâre a Senatului vizează cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive în cazul senatorului PSD Dan Șova. "Vorbim de un proiect de încuviințare a cererii de reținere și arestare preventivă (a senatorului Dan Șova — n.r.). Cu asta am fost sesizați", a conchis el.

 

Președintele Comisiei Juridice,  Cătălin Boboc, a declarat că va fi reluată întreaga procedură. Astfel până la votul din plen, se va aștepta din nou un raport de la Comisia Juridică, raport ce are caracter consultativ.

Biroul Permanent al Senatului a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere în cazul lui Dan Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale, a declarat, luni, preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu Tăriceanu. "Pe baza deciziei Curţii Constituţionale, Biroul Permanent, mâine, va solicita Comisiei juridice şi un punct de vedere. O să se dea şi un termen, întotdeauna când o comisie este solicitată pe o anumită problemă se dă un termen", a spus Tăriceanu.

Citeşte şi: Dan Şova: NU demisionez din Senat şi nici nu intenţionez să îmi dau demisia

"Când o să am raportul Comisiei juridice, o să-mi fac o idee. Aici este mai puţin o chestiune politică, cât una de natură juridică, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, aştept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat", a adăugat Tăriceanu. Senatorii au avut luni o zi liberă, datorită sărbătorii Rusaliilor catolice.

În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, pe 25 martie, Dan Şova a susţinut că nu se va opune deciziei procurorilor, dar a apreciat că, în cazul său, eventuala reţinere şi, ulterior, arestare, "nu rezolvă problema". La final, Şova le-a cerut colegilor să-i dea şansa să se apere în libertate. "Întrebarea este dacă mă opun Justiţiei? Nu! (...) Deşi consider nedrept, nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Îmi doresc ca domnul procuror să trimită odată acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. (...) O să vă rog, cu prietenie, onoare şi colegialitate, să înţelegem că noi, prin legiferare, am dat Parchetului şi DNA toate mijloacele, toate posiblităţile legale, toţi expertii şi toată tehnica pentru a combate un flagel nedrept pentru România. Şi am păstrat pentru noi, cetăţenii României, un singur lucru: libertatea", a spus Dan Şova.

"De când a început acest dosar alerg să-mi demonstez nevinovăţia. Vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibililitatea, prin votul de azi, respingând cererea DNA, să mă pot apăra ca om liber şi vă garantez că, peste câţiva ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a încheiat Şova.

Citeşte şi: Decizia CCR în cazul Şova: Hotărârea este NECONSTITUŢIONALĂ. Senatorii vor trebui să voteze din nou

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că este neconstituțională hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie.

Citeşte şi: Buna şi Reaua Vestire: Dan Şova scapă de arest, Darius Vâlcov poate fi arestat

Senatorii au respins, pe 25 martie, solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mai, 16:57
delgado
Salveaza venitul familiei
Poti sa lucrezi de acasa sau de oriunde, part-time, cat iti permite timpul si daca te caracterizeaza ambitia, e posibil sa nu mai ai nevoie de alt loc de munca. Ai nevoie doar de un calculator, internet, rabdare, perseverenta si seriozitate. Parcurgi gratuit un curs de cateva zile prin email si apoi hotarasti daca vrei sa continui sau nu. Cere informatii cu text “detalii” la adresa: [email protected]
27 mai, 13:27
dan sova
v-am mai spus-o,dar va repet...
v-am tras-o
danut si victor
27 mai, 14:20
daciada tonta
iti tinem pumnii Danut
eu,tata si victoras

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ