Serviciile secrete italiene avertizează că nu a scăzut riscul unor noi atacuri teroriste în Europa

| 02 mar, 21:21

Serviciile secrete italiene estimează că riscul comiterii de către jihadişti a unor noi atacuri teroriste în Europa încă este ridicat, relevă raportul pe care l-au prezentat miercuri parlamentului de la Roma, transmite agenţia EFE.

Astfel de atacuri ar putea fi comise de terorişti trimişi din zonele din Orientul Mijlociu controlate de gruparea Stat Islamic (SI), dar şi de militanţi islamişti stabiliţi în Europa. Documentul semnalează că este în creştere atât riscul unor acţiuni teroriste de genul celor executate în luna noiembrie la Paris, cât şi cel al unei coordonări orizontale între microcelulele teroriste ori al unor acţiuni individuale slab planificate şi în consecinţă imprevizibile. 

Italia şi Vaticanul pot fi în mod special vizate de astfel de atacuri, se mai menţionează în raport, Vaticanul fiind considerat de potenţialii terorişti un 'obiectiv politic, simbolic şi religios'. 

Serviciile secrete italiene subliniază că autorităţile de la Roma trebuie să acorde o atenţie sporită 'prozelitismului prin închisori' şi să fie monitorizată diseminarea ideologiei jihadiste pe internet în cercurile islamiste radicale, întrucât utilizatorii internetului sunt în mare parte persoane foarte tinere şi care pot fi uşor atrase şi influenţare de 'figuri carismatice'. 

Raportul mai semnalează prezenţa încă periculoasă a grupării teroriste al-Qaida, care ar putea să acţioneze 'în concurenţă' cu SI. 

Pe de altă parte, documentul confirmă că tot mai multe femei europene se alătură jihadiştilor, unele asumându-şi sarcina de a recruta alte femei, în special pe internet. 

Se solicită de asemenea supravegherea extrem de atentă a europenilor deveniţi combatanţi jihadişti, dar care s-au întors în ţările lor de origine, deşi în Italia acest fenomen este de o amploare mai redusă comparativ cu alte state europene. 

Cât despre riscul infiltrării unor teroriştii printre refugiaţii care vin în Uniunea Europeană, serviciile secrete italiene menţionează că nu au identificat dovezi semnificative care să confirme acest fenomen în cazul migranţilor ajunşi în Italia. 

În schimb, serviciile secrete italiene avertizează că pericolul unor astfel de infiltrări este mai ridicat în cazul valului de migranţi ce traversează ruta balcanică. În timp ce în Italia debarcă în general migranţi proveniţi din state africane, majoritatea celor care parcurg ruta balcanică provin din Orientul Mijlociu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ