Şi totuşi, ministrul Apărării nu vorbea despre OZN-uri

| 03 aug, 2013

Deşi tendinţa unei părţi a presei este aceea a aborda într-un registru ironic declaraţiile recente ale ministrului Duşa privind aşa-zisele OZN-uri, tema este una extrem de serioasă. Fiindcă securitatea spaţiului aerian al României nu reprezintă un subiect pentru fanfaronade ieftine şi nici motiv de miştouri gratuite.

Conform unui raport apărut în publicaţia online Ziua Veche, OZN-urile la care făcea referire Mircea Duşa ar fi, de fapt, bombardiere strategice ruseşti TU-22. Astfel, Ziua Veche a intrat în posesia unor informaţii cuprinse într-un raport întocmit de reprezentanţii Statului Major al Forţelor Aeriene, din care rezultă că, în ultimele luni, au existat mai multe cazuri în care aeronave militare aparţinând Federaţiei Ruse au încercat să intre în spaţiul aerian românesc fără să existe o aprobare în acest sens sau fără să fie cerut un plan de survol. Cel mai grav incident s-a petrecut în cursul anului trecut, când patru bombardiere strategice ruseşti TU-22 au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia. În apropierea spaţiului aerian al României au fost semnalate în ultimele 20 de luni prezenţa şi a altor aeronave militare ruseşti, printre care amintim Su-27, Su-24 si Beriev A-50.

Raportul publicat de Ziua Veche ridică în mod firesc semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a-şi asigura securitate propriului spaţiu aerian, în contextul în care resursa de zbor a actualelor aparate MIG-21 Lancer se apropie de final. În plus, actualele aparate sunt uzate fizic şi moral faţă de capabilităţile aeriene de care dispun celelalte armate ale statelor europene membre NATO.

Totodată, parteneriatul româno-american care prevede instalarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României este legată în principal de survolurile ruseşti asupra spaţiului aerian românesc, ceea ce confirmă oportunitatea deciziei Guvernului României de a aproba achiziţia avioanelor multirol F-16 de producţie americană. România are o poziţie strategică în flancul sud-estic al NATO, iar achiziţia escadrilei de avioane F-16 este esenţială pentru ca România să îşi îndeplinească angajamentele ca stat membru al Organizaţiei Atlanticului de Nord.

Conform proiectului de lege adoptat în Parlament, România urmează să achiziţioneze din Portugalia 12 avioane multirol F-16 pentru care va plăti, în tranşe, 628 de milioane de euro, între 2013-2017. Primele avioane vor fi livrate României începând cu 2015, iar în costul total de achiziţie sunt incluse formarea piloţilor români, asigurarea pieselor de schimb şi asistenţa tehnică necesară. Aparatele contractate de România, chiar dacă au fost utilizate de aviaţia portugheză, vor fi modernizate cu motoare noi, cu avionică nouă, cu sisteme electronice moderne şi cu armament de ultimă generaţie.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 aug, 2013
Sergentul
Poate stie ceva dar de ce trebuie sa ne alerteze pe noi ! Sa ne panicheze pina la infarct ! Putem noi sa facem ceva?
Mai mult decit sa-i platim pe ei nu putem sa facem altceva !
Iar daca, totusi, a scapat cioara din gura, sa spuna clar: a fost violat spatial aerian, s-au apropiat, fara violare, cum stie ca erau rusi daca nu s-au identificat(Dusa zicea asata) etc.
Apoi, de ce nu a informat NATO, CSAT etc si varsa ca prostul pe presa ???
Ba, Ion Ionita era geniu peinga tuta asta !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ