Sindicalişti: Salariile din educaţie vor crește anul viitor cu 20-25%, nu cu 50%

| 22 aug, 16:07

Creşterea salarială din sistemul de educaţie va fi de 20-25%, în 2018, nu de 50% cum se vehiculează în spaţiul public, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.

"E în primul rând o problemă de onestitate faţă de cadrele didactice. Cum poţi să le promiţi o creştere cu 50 la sută a salariilor, dacă nu vii şi explici, că în realitate, această majorare care se aplică la venitul brut, alături de noile modificări privind fiscalitatea, înseamnă creşteri la jumătate? FSLI i-a cerut premierului să rezolve această problemă a contribuţiilor care trebuie plătite de angajaţi către stat, întrucât educaţia este un sistem în care salariile sunt, în continuare, foarte mici, iar creşterea taxelor va face, şi pentru viitor, ca profesia de dascăl să fie neatractivă pentru tinerii performanţi şi cu vocaţie pentru această meserie", declară preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Conform sursei citate, reprezentanţii organizaţiei sindicale au avut, marţi, în întâlnire cu premierul Mihai Tudose căruia i-a atras atenţia că majorările salariale anunţate de Executiv, respectiv 25% începând cu data de 1 ianuarie 2018, şi 20% din martie 2018, pentru sistemul de educaţie reprezintă, în realitate, o creştere netă nu de 50%, cum se vehiculează, ci de 20-25%.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice şi pentru învăţământ prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Începând cu aceeaşi dată, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, angajaţii vor prelua povara contribuţiilor către stat. Acest lucru înseamnă o creştere nesemnificativă de la 1 ianuarie 2018 a veniturilor nete pe care le vor încasa angajaţii din educaţie. Unui profesor debutant, care are acum un salariu net de aproximativ 1.440 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018, când salariul brut va creşte cu 25%, venitul net îi va creşte, în mod real cu doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Ceea ce înseamnă, că un debutant va primi, doar 55 de lei în plus la salariu", se precizează în comunicatul FSLI.

Un alt exemplu prezentat de către organizaţia sindicală arată că un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, ce are în prezent un venit net de 2.770 lei, la data de 1 ianuarie 2018, va avea 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv o creştere reală de 4,2%.

"Începând cu data de 1 martie 2018, când ar urma să se aplice următoarea majorare de 20%, salariul net al unui profesor debutant va ajunge la 1.795 lei, cu 24% mai mare decât cel actual, iar cel al unui profesor, cu o vechime de peste 40 de ani, la 3.465 lei net, ceea ce înseamnă o creştere de 25% faţă de cel actual, chiar dacă veniturile brute cresc în martie 2018 cu 50% faţă de cele din luna decembrie 2017. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ i-a înaintat, totodată, Premierului Mihai Tudose un memoriu, în numele celor 170.000 de membri, în care i-a cerut să remedieze şi această problemă. În urma acestei discuţii, s-a stabilit o nouă întâlnire, care va avea loc luni, 28 august 2017, în cadrul căreia vor fi abordate şi alte teme de interes pentru sistemul de educaţie şi salariaţii acestuia", au menţionat oficialii FSLI.

Tag-uri: FSLI, sindicate
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ