Sindicate: Dacă administratorii judiciari nu vor fi schimbați, Oltchim dă faliment

| 26 aug, 2013

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea riscă să se îndrepte rapid spre faliment, dacă cei doi administratori judiciari care se ocupă de procedura de insolvenţă nu vor fi înlocuiţi de autorităţi, a declarat luni, pentru Agerpres, Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

'Guvernul trebuie să trimită o Comisie de analiză şi decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care să dispună înlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupă de procedura de insolvenţă. În caz contrar, combinatul riscă să se îndrepte rapid spre faliment. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a făcut în ultima vreme o serie de declaraţii prin care încearcă să intoxice opinia publică cu privire la rezultatele spectaculoase înregistrate de combinat după declararea procedurii de insolvenţă. Din păcate, declaraţiile domnului ministru nu concordă cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au plătit din fondul de garantare, în prezent sunt restanţe la acordarea salariilor, iar combinatul funcţionează la numai 10% din capacitatea de producţie', a afirmat Mihai Diculoiu.

Potrivit acestuia, singura firmă serioasă care ar fi interesată să investească în Combinatul Oltchim este compania SOCAR din Azerbaidjan. 'Deşi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse să investească în Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singura firmă serioasă este Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan - SOCAR. După vizita făcută de premierul Victor Ponta în Azerbaidjan, la sfârşitul lunii iunie 2013, conducerea companiei SOCAR a anunţat că va trimite în luna septembrie o delegaţie care va face o analiză a activităţii Combinatului Oltchim şi a Rafinăriei Arpechim', a mai spus preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

Acesta a precizat, totodată, că trebuie să se treacă urgent la aplicarea Strategiei de funcţionare şi privatizare a Combinatului Oltchim.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis recent AGERPRES, compania turcă Yildirim Holding este interesată să participe la procesul de privatizare a combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la procesul de atragere de investiţii la Cupru Min Abrud. 'Al doilea mare producător de crom din lume, grupul de companii Yildirim Holding Inc., este interesat de participarea la procesul de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. În viitorul apropiat, investitorii turci vor face vizite de documentare atât la Cupru Min, cât şi la Oltchim. În privinţa Cupru Min, Yildirim Holding Inc. a solicitat - şi a primit de altfel - documentaţia de precalificare în vederea participării la procesul de selecţie', se menţionează în comunicatul ME.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi trebuia privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcţionează la doar un sfert din capacitate. Oltchim a trecut printr-o procedură eşuată de privatizare în toamna anului trecut, când omul de afaceri Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a putut dovedi că deţine suma necesară tranzacţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ