Sindicate: Dacă a fost viciat, BAC-ul trebuie repetat doar la "Bolintineanu"

| 01 iul, 2013

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, dacă se va dovedi că proba de Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost viciată, această probă trebuie să fie repetată doar în acest centru de examen, nu în toată ţara.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se declară "indignată" de ceea ce s-a întâmplat la proba scrisă de limba şi literatura română a examenului de bacalaureat, la centrul de examen de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", într-un comunicat.

"Este regretabil că există dascăli care se pretează la astfel de fapte reprobabile, iar în situaţia în care organele abilitate care cercetează acest caz vor demonstra presupusa fraudă, împotriva personelor implicate trebuie luate cele mai dure măsuri. Din cauza unui grup restrâns de dascăli, care au un astfel de comportament nedemn pentru această meserie, nu trebuie să fie împroşcaţi cu noroi toţi cei care participă în aceste zile la examenul naţional de bacalaureat", declară preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Liderul FSLI consideră că dacă va fi dovedit clar că examenul la limba şi literatura română de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost viciat, această probă trebuie să fie repetată doar în acest centru de examen, nu în toată ţara, aşa cum au cerut anumite voci.

"Este un adevăr că salariile din învăţământ sunt de mizerie, că sumele pe care le primesc cei implicaţi în comisiile de la examenele naţionale sunt umilitoare, dar un dascăl adevărat, aşa cum sunt cei mai mulţi oameni din sistem, nu trebuie să se preteze la astfel de gesturi", consideră Hancescu.

Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, din cauza unor suspiciuni de fraudă la proba scrisă la limba şi literatura română.

Inspectorul şcolar adjunct al Capitalei, Florin Lixandru, a declarat, luni, că procurorii l-au informat doar că în cazul Liceului "Bolintineanu" s-a deschis un dosar penal pentru presupuse fapte de corupţie, singurul document privind ancheta pe care l-a văzut fiind autorizaţia de percheziţie.

"Este un dosar în lucru. Tot ce ştiu este că la Liceul Bolintineanu există suspiciuni de corupţie. Anchetatorii nu mi-au dat niciun fel de detalii, mi-au arătat doar autorizaţia de percheziţie", a spus inspectorul şcolar adjunct Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală, la ieşirea din sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde a participat la şedinţa în care s-a hotărât înlocuirea comisiei de examen de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au început urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Cantemir" pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

Percheziţiile au vizat "o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă", a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat de presă. "Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)", au mai arătat procurorii.

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Totodată, sursele au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.

La audieri nu au fost chemaţi până în prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au susţinut proba scrisă la limba română.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat, sursele citate, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ