Sindicate: Salariaţii CNADNR, ameninţaţi cu represalii dacă nu acceptă diminuarea veniturilor

| 03 iul, 2013

Angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au fost chemaţi, marţi, să semneze actele adiţionale pentru reducerea salariilor, cei care au refuzat fiind ameninţaţi cu comisiile disciplinare, susţin reprezentanţii Confederaţiei "Cartel Alfa".

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că protestează faţă de "abuzurile incredibile" care au loc în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

"Marţi, salariaţii care nu au semnat actele adiţionale de reducere a salariilor din cadrul CNADNR SA au fost chemaţi şi, sub ameninţarea comisiilor disciplinare, somaţi să fie de acord cu reducerea salarială şi să semneze actul adiţional. Către Direcţiile de muncă din teritoriu sunt trimise adrese în care se precizează că se diminuează salariile, inclusiv la cei care nu au semnat. Mai mult decât atât, directorul unităţii se plasează în mod aiuritor deasupra legii şi dă dispoziţie să se aplice aceste măsuri ?prin excepţie? de la prevederile Codului muncii", potrivit reprezentanţilor "Cartel Alfa".

În opinia reprezentanţilor confederaţiei sindidcale, măsura de reducere a salariilor din CNADNR încalcă flagrant legislaţia muncii din România, respectiv articolele 38 şi 41 din Legea 53/2003, republicată, şi este contrară convenţiilor internaţionale la care România este parte.

"Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor va deschide acţiuni în instanţă pentru cei care ?au semnat? şi va demonstra viciul de consimţământ, iar daca se vor diminua salariile la cei care nu au semnat, va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 codul penal). Reducerea salariilor angajaţilor CNADNR este un abuz imens prin care se doreşte ?acoperirea? altor abuzuri extrem de grave ale managementului care, în anul 2012, a depăşit fondul de salarii alocat (faptă care este sancţionată penal) prin premieri lunare către directori, indemnizaţii şi ore suplimentare plătite excesiv şi de multe ori nejustificat", se mai arată în comunicat.

"Cartel Alfa" consideră că urmările exceselor şi ilegalităţilor trebuie suportate exclusiv de cei care le-au înfăptuit, nu să fie trecute abuziv în sarcina salariaţilor simpli, cu venituri mici.

În acest context, confederaţia sindicală solicită Ministerului Muncii, Curţii de Conturi, Inspecţiei Muncii, direcţiilor de muncă să intervină de urgenţă "pentru a opri abuzul din cadrul CNADNR".

"Cartel Alfa" va solicita sprijinul organizaţiilor sindicale internaţionale la care este afiliată şi altor foruri internaţionale, inclusiv prin plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii, se mai arată în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ