Sindicatul Spiru Haret cere pedepsirea instituţiilor care au provocat scandalul de la Bolintineanu

| 05 iul, 2013

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" protestează vehement faţă de metodele folosite de Poliţie în cazul cercetărilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", solicitând sancţionarea drastică a instituţiilor şi persoanelor vinovate de situaţia creată, se arată într-un comunicat.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" arată că este conştientă de faptul că Poliţia pune în aplicare o decizie a Parchetului Tribunalului Bucureşti şi consideră că este normal ca instituţiile să cerceteze acuzaţiile de fraudare a examenului de Bacalaureat, însă consideră că e o distanţă mare de la "aplicarea unor măsuri legale şi până la spectacolul mediatic".

"Practica transportului elevilor cu autorcarele, la sediul poliţiei, pentru a da declaraţii, fără ca părinţii să fie informaţi în prealabil, aminteşte de alte vremuri, de tristă amintire, pe care le credeam încheiate cu 23 de ani în urmă. Ceea ce se întâmplă astăzi în curtea Liceului Dimitrie Bolintineanu excede o acţiune normală a justiţiei şi ne face să ne întrebăm cui foloseşte această demonstraţie de forţă? Ce vor să arate instituţii precum Parchetul, Poliţia, SRI sau DNA?", se arată în comunicatul transmis vineri.

Federaţia sindicală acuză "lipsa de profesionalism şi de comunicare" a Poliţiei, apreciind că, în numele unor obligaţii procedurale, reuşeşte să afecteze în egală măsură toţi elevii şi părinţii şi să arunce o pată neagră asupra întregului personal din învăţământ.

"Este corect şi normal ca persoanele vinovate de fraudarea examenului de Bacalaureat să suporte consecinţele legii, dar acest lucru se poate realiza fără exagerări, abuzuri şi spectacol. Dată fiind situaţia abuzivă creată la Liceul ?Dimitrie Bolintineanu?, FSE Spiru Haret solicită celor în drept sancţionarea drastică a instituţiilor şi persoanelor care se fac vinovate pentru aceasta", se mai arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat, vineri, că poliţiştii pun în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.

Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti, a declarat, vineri, că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de Bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar, pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

Staicu a precizat că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

"Ar fi circulat teoria că Tribunalul Bucureşti ar fi emis mandate de aducere, lucru neprocedural. Au existat procese verbale de citare", a spus Bogdan Staicu.

Procurorul-şef Bogdan Staicu a mai spus că unii dintre cei care urmează să fie audiaţi au spus că pot veni vineri la Poliţie să dea declaraţii.

Staicu a adăugat că toţi elevii de la Liceul Bolintineanu care vor să dea declaraţii vineri pot veni la Poliţia Capitalei.

Procurorul-şef a mai spus că vor fi audieri şi sâmbătă şi se vor relua luni, după o pauză, duminică.

Staicu a mai arătat că părinţii se puteau interesa dacă urmau să fie audiaţi copiii lor şi puteau fi de faţă la audieri, întrucât a fost pus la dispoziţia acestora un număr de telefon.

În legătură cu autocarele care au fost trimise în faţa sediului Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Staicu a spus că acestea au fost doar pentru a uşura deplasarea celor care au spus că pot da declaraţii vineri.

"Toţi cei prezenţi la Poliţia Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiaţi, s-a renunţat la transport cu autobuze şi s-a deplasat fiecare cum a putut", a precizat Staicu.

El a mai spus că unii dintre elevii audiaţi vineri au venit însoţiţi de avocaţi, alţii de către părinţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ