Situaţie fără precedent în SENAT: 11 senatori riscă să aleagă cu plângeri penale

| 17 sep, 2014

ANI somează Senatul să-i retragă mandatul senatorului PNL Akos Mora, condamnat definitiv şi irevocabil pentru incompatibilitate, scrie stiripesurse.ro. În caz contrar, ANI sugerează într-un comunicat transmis miercuri că se poate ajunge la amendă pentru toți membrii Comisiei Juridice din Senat, iar ulterior se poate ajunge chiar la plângeri penale.

COMUNICAT PRIVIND SOLICITAREA DE APLICARE A SANCȚIUNILOR DISCIPLINARE DE REVOCARE DIN FUNCȚIE – MORA AKOS DANIEL ȘI STOICA ȘTEFAN BUCUR

Agenția Națională de Integritate reiterează solicitarea adresată Senatului României și Camerei Deputaților, referitoare la aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel și a deputatului Stoica Ștefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora, precum și ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, potrivit căreia: „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.

Menționăm faptul că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.

Precizăm faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin.(3) din Legea nr.176/2010, „(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Menționăm faptul că neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept.

Ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România menționează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ