Soție de milionar, pusă sub acuzare de DNA. Ce acuzaţii i se aduc

| 20 ian, 16:28

Irina Truică, soția omului de afaceri Remus Truică, s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii i-au adus la cunoștință schimbarea încadrării juridice din complicitate la înșelăciune, la complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în dosarul creditelor frauduloase de la BRD, transmite Agerpres.

"(Acuzația — n.r.) se rezumă la o semnătură de soție naivă. El (Remus Truică — n.r.) când are de-a face cu alți bărbați se ascunde pe după pomi în domeniul minunat din Snagov și în fața, încă, a nevestei, e leu. (...) Ce pot să spun — domnul Truică are tot felul de probleme și în afară de asta. (...) Este o declarație adevărată și atât. Nu cred că aici vine cineva împotriva cuiva, vii că ai fost chemat și ajuți cât poți procuratura, ceea ce mi se pare măcar de bun-simț", a declarat Irina Truică la ieșirea din sediul DNA.

Ea spus că de cinci ani încearcă să divorțeze, dar procesul din Franța este tergiversat de soțul ei.

"Dosarul nu merge pentru că interesul soțului meu este să îl tergiverseze cât mai tare, astfel încât să nu se pronunțe, Doamne ferește, vreun partaj, să fie definitiv, și între timp furnicuțe de off-shore-uri să-și facă diverse treburi, astfel încât să câștige timp. (...) Credeți că toată averea lui e sub sechestru? Nu știu ce are și ce n-are, dar urmează să se afle toate lucrurile astea, sper", a răspuns Irina Truică întrebărilor ziariștilor.

Ea a mai vorbit și despre relația sa cu Remus Truică și a precizat că fetele lor nu îi simt așa de mult lipsa, deoarece nici când erau împreună nu se implica foarte mult ca tată.

"Din când în când îi mai scriu domnului Truică câte un email în care îi explic anumite lucruri despre situația fetelor în principal, dar la 90% din ele, în principal, nu primesc răspunsuri. Pensia alimentară nu a plătit-o cam de un an de zile. Nu știu să fac un calcul acum, este vorba de o sumă importantă care s-a adunat în acest timp, de care fetele ar fi putut să beneficieze, mai ales acum, cu mutarea", a arătat Irina Truică.

Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani. Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurența sumei de 35 milioane euro.

În același dosar este cercetată și Irina Truică.

Conform DIICOT, la sfârșitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de BNR, unor persoane fizice și/ sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune.

Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD, au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora, au facilitat aprobarea/ acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

Remus Truică a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.

Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obținând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în cea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveția, Austria și Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică și Cristian Aparaschivei (șoferul lui Truică).

Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile.

Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor și comisioanelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ