Sondaj INSCOP: La 25 de ani de la Revoluţie, românii nu știu adevărul despre evenimentele din decembrie 1989

| 22 dec, 2014

La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu cunosc adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989, iar majoritatea consideră că evenimentele de atunci au fost iniţiate din interiorul României. Datele reies dintr-un barometru pe această temă, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevărul”.

Conform sondajului, 78,3% dintre români nu cred că ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Pe segmente de vârstă, cei mai convinşi de autenticitatea revoluţiei sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voinţa poporului). 

Cei între 31-50 de ani (34,7% dintre ei) şi cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporţie convinşi şi de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporţie de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani. 

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voinţa poporului român care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecinţa deciziei marilor puteri de a desfiinţa sistemul comunist în Europa de est. 12,3% nu au știu sau nu au răspuns. 

49,5% dintre respondenţi cred că evenimentele din decembrie 1989 au fost iniţiate din interiorul României, în timp ce 36,2% cred că au fost iniţiate din afara României. 14,2% nu au știut sau nu au răspuns. 

Legat de rolul jucat de diferite personalităţi la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are regretatul Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) şi Mircea Dinescu (39,9%). 

În ceea ce privește procesul soților Ceaușescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect. 12,7% cred că a fost un proces corect. 10,5% susțin că nu nu știu sau nu au cunoștință despre acest eveniment, în timp ce 8,4% nu răspund. 

Concluzia acestor cifre care nu indică o percepție clară este că populația mai degrabă nu cunoaște cauzele și semnificațiile evenimentului care a dus la schimbarea regimului politic din România, conform autorilor sondajului. Cu cât ne îndepărtăm temporal de momentul 1989, percepția publică se diluează, mai ales în lipsa unei analize istorice clare a evenimentelor, se mai arată în studiul citat. 

”Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre România” a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ