Sondaj INSCOP: USD ar obține 40,4% la alegerile europarlamentare, PNL 17,6%

| 12 mar, 2014

USD ar obține la alegerile europarlamentare 40,4% din voturi, PNL 17,6%, iar PDL 13,7%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014.

Sondajul realizat de INSCOP arată că USD este prima opțiune a românilor la alegerile europarlamentare. Alianța formată din PSD, UNPR, PC ar obține peste 40 la sută din voturi, iar PNL 17,6%. Podiumul ar fi completat cu PDL, cu un scor de 13,7%.

Formațiunea susținută de Traian Băsescu, PMP, ar obține 9,1%, urmat de Forța Civică cu 5,1% din opțiuni, UDMR cu 5,1% PPDD cu 4,1%, PRM cu 2,7%, PNȚCD cu 1,7%.

La întrebarea "Intenționați să vă prezentați la alegerile europarlamentare care vor fi organizate pe 25 mai 2014?", 33,3% dintre respondenți declară că sigur se vor prezenta la alegeri, în timp ce 28,1% afirmă că probabil se vor prezenta. 7,6% spun că probabil nu se vor prezenta, în timp ce 9,5% declară că sigur nu se vor prezenta. 19,1% încă nu s-au hotărât, iar 2,4% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Remus Ștefureac, director INSCOP: ”Având în vedere experiențele anterioare privind prezența la scrutinul europarlamentar, indicatorul care ar trebui luat în considerare pentru o estimare corectă a prezenței la vot este opțiunea de răspuns cu siguranță DA. Judecând după datele pe care le avem acum, cu trei luni înainte de alegeri, este de așteptat ca maxim o treime dintre alegătorii înscriși pe liste să se prezinte la vot. Evenimentele care se vor produce până la momentul alegerilor și intensitatea dezbaterii electorale, probabil mai mare decât în 2009, vor fi variabile importante care vor influența participarea electorală pe 25 mai.”

Același sondaj arată că, în preferințele românilor, Mircea Geoană ar fi cea mai potrivită personalitate pentru a ocupa funcția de comisar european. La întrebarea cu listă închisă, Geoană adună 23,9% din opțiuni, Titus Corlățean 11,5%, Monica Macovei 9,9%, Dacian Cioloș 9,3%, iar Rovana Plumb 2,8%. Pe de altă parte, 21,7% dintre repondenți declară că niciunul dintre cei menționați în listă nu ar fi potrivit pentru funcția de comisar european, în timp ce 19,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 27 februarie — 4 martie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ