PSD a decolat de lângă contracandidaţii pentru Bruxelles

| 12 mar, 2014

Coaliţia de la guvernare formată în jurul PSD nu a resimțit ruptura USL, în plus a trecut foarte bine testul învestirii noului cabinet.

La două luni distanţă de alegerile europarlamentare opţiunile electoratului par să se fi cristalizat. Ultimul barometru pentru sondarea opiniei publice, realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014, confirmă avansul social-democraţilor în fața liberalilor liberalilor și a democrat-liberalilor. Potrivit Inscop, alianţa PSD-PC-UNPR ar obţine la scrutinul din luna mai 40,4% din voturi, urmată de PNL cu 17,6% şi PDL cu 13,7%.

Cifrele sondajului sunt demne de atenţie deoarece ne dezvăluie zestrea cu care partidele pleacă din bloc-starturi după ruperea USL şi ieşirea intempestivă a liberalilor de la guvernare. Pirueta lui Crin a pus partidul în dificultate din punct de vedere imagologic, efectul scontat şi anume de frânare a prăbușirii în sondaje s-a transformat peste noapte într-un coşmar. PNL sub pulpana lui Crin Antonescu a eşuat lamentabil. Formaţiunea contabilizează o scădere abruptă de trei procente în doar câteva săptămâni, iar trendul pare să se păstreze. Strategia liderului liberal a primit din capul locului o directă de KO din partea opoziţiei, ce să mai vorbim de coagularea forţelor de dreapta sau alte himere, luate la început în calcul de Crin.

Înghesuială mare pentru poziţia a treia, unde partidul lui Vasile Blaga încet şi sigur se dezintegrează sub presiunea lui Traian Băsescu şi a Mişcării Populare. Pedeliştii plătesc tribut absenţei unei reforme reale a formaţiunii, Blaga a mizat mai departe pe vechea gardă, aceleaşi fețe triste şi neinspirate. PMP creşte firesc, dar nu în spatele unui program revoluţionar sau graţie unor nume noi care să salubrizeze mizerile făcute de gaşca oranj, ci pur şi simplu capușând PDL. De la instalarea Elenei Udrea la şefia formaţiunii, criteriile morale invocate la tot pasul de liderii PMP au ajuns pe post de hârtie igienică. Jucăria familiei Băsescu primeşte alături toată fauna oportuniştilor şi traseiştilor, cu condiţia să aducă voturi.

Conform cercetării INSCOP, ultimele partide cu şanse la unu sau două mandate sunt UDMR și Forţa Civică cu un scor de 5,1%. Partidul lui Dan Diaconescu cu doar 4,1% se dovedește a fi până la urmă un simplu rebut politic, aflat pe cale de dispariţie. În coada plutonului două partide care încheiat conturile cu politica înaltă încă din deceniul trecut, PRM cu 2,7% şi PNŢCD cu 1,7%.

Coaliţia de la guvernare formată în jurul PSD nu a resimțit ruptura USL, în plus a trecut foarte bine testul învestirii noului cabinet. De asemenea, social-democraţii beneficiază de un suport substanţial datorită performanţelor atinse de echipa condusă de Victor Ponta în 2013, dar şi de prognozele optimiste pentru anul acesta: creşterea economică, progresul remarcabil al absorbţiei de fonduri europene, politica aplecată spre categoriile sociale defavorizate. Un alt aspect nelipsit de importanță îl reprezintă diferenţa de calibru dintre candidaţii social-democraţi şi ceilalţi concurenţi. Sunt primele explicaţii la o primă vedere pentru care PSD a decolat de lângă contracandidaţii pentru Bruxelles.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ