Statul de drept la Antonescu – diferenţa dintre teorie şi practică

| 12 mar, 2014

După ce în vara anului 2012 Crin Antonescu intriga partenerii europeni ai României, prin nesocotirea flagrantă a statului de drept şi generând reacţii de ostilitate în majoritatea cancelariilor occidentale, liderul PNL şi-a reevaluat, chipurile, poziţia.

După ce a părăsit guvernarea, Crin Antonescu pozează mai nou în apărătorul bunei funcţionări a justiţiei şi a statului de drept. În mod evident, schimbarea bruscă de discurs nu poate impresiona pe nimeni şi cu atât mai puţin nu poate fi convingătoare. Iar cea mai elocventă dovadă a discrepanței între discursul poleit al preşedintelui liberal şi realităţile concrete este dată de situaţia generată de lista de candidaturi propusă de PNL pentru europarlamentare.

Astfel, Biroul Naţional al PNL a decis că fostul senator Mircea Diaconu să candideze pentru alegerile europarlamentare, el urmând să se afle pe poziţia a şasea a listei PNL. Adică într-o poziţie eligibilă, ţinând cont că PNL poate trimite undeva între 6 şi 8 eurodeputaţi în Parlamentul European.

Conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, publicat la nici 24 de ore de când PNL a anunţat că actorul se află pe lista partidului pentru alegerile din 25 mai, Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcție eligibilă de membru al Parlamentului European. De asemenea, ANI mai arată că la data de 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie definitivă și irevocabilă în sensul menținerii raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Conform sursei citate, lui Mircea Diaconu i se aplică sancțiunea prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, și anume până la data de 19.06.2015.

În altă ordine de idei, Crin Antonescu a girat o listă PNL de candidaturi prin care se numără un politician declarat incompatibil şi care nu poate ocupa poziţia de europarlamentar, chiar şi în situaţia în care ar fi ales. Totodată, este evident că prezenţa lui Mircea Diaconu pe o poziţie eligibilă în viitoarele alegeri parlamentare nu putea fi făcută fără acordul expres al lui Crin Antonescu, în calitate de preşedinte PNL.

Ce mesaj transmite Crin Antonescu prin lista impusă la scrutinul european din luna mai? În primul rând, este o dovadă incontestabilă a faptului că retorica în favoarea statului de drept nu este nimic altceva decât un joc politicianist, asumat probabil de liderul PNL în speranţa că va acumula ceva voturi în alegerile prezidenţiale din noiembrie. În al doilea rând, gestul preşedintelui liberal este un mesaj cum nu se poate mai prost pentru partid în sine. Crin Antonescu demonstrează că toate criteriile de eligibilitate nu valorează mai nimic şi că accesul pe funcţii de prim rang nu poate fi posibil decât cu patalama de la stăpânire. Ceea ce înseamnă că nu este deloc exclus ca, în perioada imediat următoare, lista alcătuită de liderul PNL să provoace convulsii în partid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mar, 2014
berenger
hopa
cat de amuzanti puteti fi! „După ce în vara anului 2012 Crin Antonescu intriga partenerii europeni ai României, prin nesocotirea flagrantă a statului de drept şi generând reacţii de ostilitate în majoritatea cancelariilor occidentale...” fraza ar trebui sa continue asa: „de mânuță cu ponta, ghiță și voiculescu” pentru ca adevarul sa fie rotund

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ