Sondaj IRES - Ce cred românii despre SRI şi câtă încredere au în acest serviciu

| 26 mar, 2014

Cei mai multi romani spun ca sunt la curent cu activitatea Serviciului Roman de Informatii, pe care il considera unul de incredere, reformat si performant, arata un sondaj realizat de IRES.

Sondajul a fost dat publicitatii miercuri, in ziua in care SRI implineste 24 de ani de la infiintare.

Astfel, 89% dintre respondenti spun ca au auzit de Serviciul Roman de Informatii (SRI), 64% stiu ca este condus de George Maior, iar 57% ca stiu care sunt, in general, atributiile acestui serviciu. In plus, 68% dintre respondenti au declarat ca ar fi interesati sa vada cum se desfasoara o zi de lucru din viata unui angajat SRI.

Rugati sa isi exprime increderea in SRI folosind o scala de la 1 la 5, in care 1 inseamna "nu am deloc incredere", iar 5 inseamna "am foarte multa incredere", 50% dintre respondenti au dat note de 4 si 5.

Acelasi procent se inregistreaza si la intrebarea "Cata incredere aveti in corectitudinea deciziilor luate de conducerea SRI?". Eficienta activitatii SRI se bucura de o cota de incredere de 54%, in timp ce 63% dintre respondenti au dat note de 4 si 5 la intrebarea "In ce masura va inspira respect SRI?".

81% dintre respondenti au apreciat importanta activitatii SRI pentru siguranta nationala cu note de 4 si 5.

De asemenea, 68% dintre respondenti au apreciat ca SRI este o "institutie performanta" in mare si foarte mare masura.

Totodata, majoritatea respondentilor a fost de parere ca SRI a evoluat in ultimii zece ani si ca angajatii SRI sunt competenti in mare masura.

In schimb, doar 35% au fost de parere ca in cadrul SRI coruptia este raspandita in mare si foarte mare masura, in timp ce 76% au spus ca SRI se implica in lupta impotriva coruptiei.

77% dintre respondenti au fost de parere ca SRI este o institutie care s-a reformat dupa 1989.

Intrebati ce cred despre actiunile in care SRI trebuie sa se implice, 89% dintre cei care sunt la curent cu activitatea SRI au fost de acord cu implicare serviciului in "asigurarea securitatii cetatenilor si apararea ordinii publice", 95% in "prevenirea faptelor ce coruptie", 99% in "urmarirea informativa a retelelor de crima organizata", 95% in "prevenirea faptelor de subminare a economiei nationale", 99% in "protejarea Romaniei impotriva atacurilor retelelor informatice", 92% in "informarea factorilor de decizie asupra incalcarilor grave ale legislatiei", 99% in "prevenirea actelor de terorism", 88% in "prevenirea unor accidente industriale cu consecinte grave", 92% in "informarea cetatenilor privind riscurile majore la adresa Romaniei" si 81% in "informarea cetatenilor privind posibilele dezastre naturale".

In ceea ce priveste intrebarea standard pusa de IRES la fiecare sondaj, 74% considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita si doar 20% ca directia este buna.

Sondajul a fost realizat in perioada 3-4 martie pe un esantion de 1.657 de subiecti, avand o eroare de +-2,5%

Tag-uri: IRES, sondaj, sri
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ