Sondaj: Jumătate dintre români suspină după comunism

| 10 dec, 2013

Românii au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele regimului comunist, 45,5% dintre respondenţii la sondajul INSCOP "Percepţii asupra regimului comunist" considerând că acesta a însemnat "un lucru rău" pentru România, în timp ce 44,7% dintre cei chestionaţi afirmă că a fost "un lucru bun".

Procentul celor care sunt de părere că regimul comunist a fost 'un lucru bun' creşte odată cu vârsta subiecţilor şi scade odată cu creşterea nivelului de educaţie.

Astfel, persoanele cu vârsta peste 65 de ani au răspuns, în proporţie de 51,7%, că acest regim a avut mai degrabă efect pozitive asupra românilor, în timp 42,9% dintre aceştia au răspuns că a fost "un lucru rău pentru România".

Tinerii însă, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, consideră numai în proporţie de 34,1% că regimul comunist a fost "un lucru bun", peste 50% dintre tinerii intervievaţi (51,2%) afirmând că acest regim a avut mai degrabă efecte negative.

De asemenea, locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş au manifestat cel mai scăzut grad de apreciere pozitivă a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni, în timp ce la polul opus se află locuitorii din Moldova.

În ceea ce priveşte nivelul de trai în perioada regimului comunist comparat cu cel din perioada actuală, 44,4% dintre cei care au răspuns sondajului INSCOP consideră că se trăia mai bine înainte de 1989, 33,6% cred că se trăia mai rău, 15,6% că se trăia la fel, iar 6,4% nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

Distribuţia opiniei pe regiuni se păstrează în sensul unei aprecieri mai reduse a nivelui de trai de dinainte de 1989 în Banat-Crişana-Maramureş comparativ cu o apreciere mai ridicată în Moldova şi Bucovina.

Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, consideră că numărul mare de români care au o percepţie pozitivă asupra regimului comunist se datorează în primul rând faptului că aceştia sunt nemulţumiţi de măsurile asumate de guvernanţi de-a lungul timpului şi de efectele acestora.

"Volumul mare de respondeţi care indică aprecierea pentru regimul comunist şi nivelul de trai din acea perioadă poate fi explicat ca o consecinţă a nemulţumirii unei părţi a populaţiei faţă de rezultatele economice şi sociale ale celor aproape 25 de ani de regim capitalist-democratic, şi mai puţin printr-o valorizare în sine a regimului comunist din România, în condiţiile în care acesta s-a remarcat, mai ales în anii '80, prin austeritate extremă: lipsa elementelor esenţiale ale supravieţurii, precum alimente şi căldură. Răspunsurile surprinzătoare ale românilor la aceste întrebări au mai multe explicaţii, una dintre cele mai importante fiind faptul legată de mitizarea unei perioade din urmă cu mai multe decenii, asupra căreia amintirile populaţiei sunt selective şi deformate de neîmplinirile prezentului şi ale trecutului mai apropiat", susţine Remus Ştefureac, potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevărul', în perioada 7 - 14 noiembrie 2013, volumul eşantionului fiind de 1.055 persoane şi reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Tag-uri: comunism, români, sondaj
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 ian, 2014
mihai
RESPECT CEAUSESCU
RESPECT FOREVER CEAUSESCU
UCIS DE OCULTA FINANCIARA HUUUOOO
SOROS (considerat de unii ,,omul de paie,, al rothschilzilor)
rothschilzii cu locotenentii lor rockfellerii, morgan , warburg ,goldman sachs controleaza si detin FMI, Banca Mondiala ,Federal Reserve marile banci transnationale si prin asta dicteaza politicile internationale si deja au reusit sa subjuge tarile europei si americii, asa ca bun venit in noua dictatura mondiala, omenire nasol moment sa vedem cu mai scoateti camasa, fratilor acum chiar ca nu suntem decit niste slugoi si ne vor termina astia in curind You are property of the Rothschild family! vezi realitatea, carti,youtube e plin de dovezi in privinta asta si realitatea in sine astea sunt lucrurile certe verificabile asa ca cei care vor sa duca in derizoriu subiectul sa isi ia gindul sau sa vina cu dovezi sa va fie clar Ceausescu a fost lichidat de astia pentru interesele lor
mossadul sunt peste KGB si CIA de asta se plimba si brucan brukner si petre roman neulander liber de la ana la caiafa de la washington la moscova
Iată declaraţia din 1905, strict autentică, a unui francmason, Jean Bidegain, în faţa lojei masonice a Marelui Orient al Franţei:Evreii, atât de remarcabili prin instinctul lor de dominaţie şi prin ştiinţa lor de a guverna, au creat Franc-Masoneria ca să înroleze într-însa oameni care, neaparţinând neamului lor se angajează totuşi să-i ajute în faptele lor, să colaboreze cu ei la stabilirea domniei lui Israel printre oameni”.
19 ian, 2014
dan
buna
In perioada 1965-1989 Romania a fost pentru prima data in istoria ei INDEPENDENTA. Dictatura de dezvoltare a lui Ceausescu a impus multe sactificii pentru poporul roman ,dar ea a fost in interesul Romaniei nu a lui Nicolae Ceausescu. Azi suntem doar o colonie.Toate cuceririle sociale aduse de regimul comunist au disparut : ziua de munca de 8 ore este acum de 12 ore (ori te tine patronul,ori esti tu nevoit sa-ti cauti un job de 4 ore ,ca sa faci fata cheltuielilor) virsta de pensionare a crescut si va mai creste pina cind va fi o... loterie. O natiune pe care Ceausescu a scolit-o are acum 20 % analfabeti si semianalfabeti (ca in 1938).O natiune sanatoasa pe care a lasat-o Ceausescu este acum cea mai bolnava din Europa.
Ratiile din timpul regimului comunist nu au fost impuse de placerea sadica a lui Ceausescu de a infometa poporul ci pentru a lichida datoria externa cu care s-a industrializat tara. 2/3 din romani care rabda azi de foame regreta ratiile ceausiste,sigure si la un pret derizoriu.
Cit timp comunismul nu numai ca rezista cu succes in 1/4 din lume,dar tinde prin China sa devina principala economie a lumii e caraghios sa-l subestimezi.In 1989 in Romania se construia un apartament la 3 MINUTE (asta era ritmul de construire) si se atribuia GRATUIT oricarui muncitor. Deci,cei care critica comunismul CIOCU MIC,prima data sa ajunga Romania la nivelul de dezvoltare economica din1989.
19 ian, 2014
ady
salutare
Revolutia a fost facuta de brukner brucan , neulander petre roman , ilici iliescu la ordinul ,,aliantei israelite universale cu ajutorul kgb ,,cine vrea sa inteleaga politica si economia prima data trebuie sa citeasca ,, PROTOCOALELE ,,INTELEPTILOR (de fapt satanisti daca citesti ),, SIONULUI,,acum ii avem pe Tisminetski (Tismaneanu) ,Oprescu fiul generalului de Securitate Hirsch,ilici iliescu,baconski,isar,teodorovici,,mru,oovvreul naumovici ponta care a fost atat de lingusitor fata de ovvrreul mru percuteaza bine la comanda ,,aliantei israelite universale,, Nepotul colonelului NKVD Naumovici - khazar si basescu -Braunovici
10 dec, 2013
gion 0243
comunism
Pentru cei ce muncesc (tarani muncitori ) erau respectati in comunism Acum:Traim in sclavagism si in minciuna Si ne conduc tilhari care fura Ei spun ca asta-i capitalism Mie me din ce in ce mai dor de comunism Cu un canal si multe santiere Unde doresc ca toti tilhari acestia sa prospere Iar ce-i ce nu vor sa munceasca L-AS aplica metoda chinezeasca In genuchi si cu un glont in ceafa Sa vezi atunci ce disciplina o sa iasa Abia atunci in Romania se va instala cu adevarat democratia Si i-mi va fi drag sa traiesc Pe plaiul mindru Romanesc

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ