Sondaj: 83 la sută dintre români declară că sunt mândri de naţionalitatea lor

| 29 noi, 2013

Cei mai mulţi români se declară mândri de naţionalitatea lor însă puţini dintre ei arborează tricolorul de Ziua Naţională, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research, la comanda cotidianului "Adevărul".

Astfel, 83% dintre respondenţi se declară mândri că sunt români, 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români, iar 4,3% nu ştiu sau nu răspund, relevă sondajul Inscop.

Darie Cristea, coordonator de programe la Inscop Research, afirmă că cei mai mulţi dintre românii mândri de naţionalitatea lor se află în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

'Locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie. Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii şi posibilitatea ca unii respondenţi să fi dat un sens etnic răspunsurilor la această întrebare', a declarat Cristea, conform unui comunicat de presă transmis de Inscop Research.

Darie Cristea a precizat şi că românii nu au un cult al tricolorului foarte dezvoltat.

'Faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes faţă de simbolurile naţionale. Este posibil să fie şi o consecinţă dezvoltată după 1989, ca reacţie la festivismul excesiv din perioada comunistă. O proporţie mai mare de respondenţi care arborează tricolorul de 1 Decembrie găsim în Transilvania. Într-o zonă în care există un procent semnificativ de populaţie de altă etnie, afişarea într-o mai mare măsură decât în alte zone a tricolorului ca element identitar de ziua naţională este de aşteptat', a mai precizat coordonatorul de programe la INSCOP Research.

Potrivit sondajului, 26,3% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Naţională, 71,5% nu au acest obicei iar 2,1% nu au o părere despre acest subiect.

În topul evenimentelor cu consecinţele cele mai importante pentru istoria românilor, pe primul loc se află Marea Unire de la 1918, eveniment valorizat în clasament de 43,1% dintre români, mai mult decât dublul următorului eveniment indicat de români.

Pe locul al doilea se clasează schimbarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist, pe care o apreciază 17,5% dintre români. Urmează Unirea Principatelor române Moldova şi Ţara Românească, considerată de 12% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor. Pe locul al IV-lea se situează aderarea României la Uniunea Europeană, cu 10,4% dintre opţiuni.

Câştigarea independenţei este văzută de 9,9% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor, în timp ce instalarea regimului comunist cumulează 3,5% dintre opţiuni.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7 - 14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ