Comunismul – un lucru bun pentru România? Speranța schimbării stă tot mai mult în noua generație

| 19 ian, 2014

La aproape un sfert de secol de la Revoluția din 1989, moștenirea regimului comunist a rămas încă o problemă importantă pentru români. Disputa despre cât de bun sau rău a fost acest sistem pentru țara noastră încă mai are loc în societatea românească, în paralel cu o schimbare de generație ce se desfășoară într-un spațiu politico-social imprevizibil.

O cercetare recentă realizată de INSCOP Research și-a propus să măsoare atitudinea românilor în legătură cu ce a însemnat regimul comunist pentru țara noastră, dar și cum sunt percepute principalele personaje autohtone ale acestui sistem. Sondajul relevă că  45,5% dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru rău pentru țara noastră, 44,7% cred că nu a fost un lucru bun, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 9,8%. Această polarizare se menține și în ceea ce privește opinia celor intervievați despre Nicolae Ceaușescu, 47,5% dintre respondenți etichetându-l ca o personalitate pozitivă, în timp ce 46,9% îl văd pe fostul președinte drept o personalitate negativă. Celălalt lider comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej este receptat ca personaj cu un rol pozitiv de 42,3% dintre români și ca un personaj negativ de 39,1%. De fapt, singura diferență între cei doi conducători este dată de procentul non-răspusurilor, care în cazul lui Gheorgiu-Dej au fost mult mai mare (18,5%) decât în cazul lui Ceuașescu (5,6%). În sfârșit, cea mai negativă atitudine este cea legată de Elena Ceaușescu, despre care 80,2% dintre intervievați spun că a jucat un rol negativ în istoria țării noastre.

Aprecierea pozitivă a regimului comunist în România, fenomen numit de sociologi „comunism rezidual”, se datorează în primul rând concepției despre nivelul de trai, 44,4% dintre români crezând, conform cercetării INSCOP, că înainte de 1989 se trăia mai bine decât azi, 33,6% cred că se trăia mai rău și 15,6% cred că se trăia la fel (nonrăspunsuri 6,4%). Explicația acestor date este însă relativ simplă, dacă avem în vedere faptul că românii ce au peste 50-60 de ani văd în imprevizibilitatea zilei de mâine un inamic. Ori, în comunisn aceată imprevizibilitate era practic inexistentă, sistemul controlând întreaga societate. De asemenea românii între vârsta a doua și a treia interpretează realitatea prin prisma copiilor lor, care acum sunt maturi și se confruntă mai puternic cu imprevizibilul pe care un sistem capitalist îl implică.

Redusă la esență, cercetarea celor de la INSCOP arată cât de puternic este conflictul între generații din societate. Admițând că schimbarea de  generație durează 30 de ani, societatea românească trece acum prin acest proces. Tinerii români care nu au avut nimic de-a face cu regimul comunist au ajuns la maturitate, și implicit la indepedență economico-socială față de părinți, relativ recent, în ultimii 6-7 ani. În contextul acestei rotiri de generație, cei aflați la granița dintre vârsta a doua și a treia nu mai înțeleg lumea în care trăiesc și este normal să se agațe de stabilitatea pe care regimul comunist o oferea.

Din punct de vedere al atitudinii românilor schimbarea reală nu a avut loc în 1989, ci are loc în prezent. Preluarea de către o generație care nu suferă de comunism rezidual a conducerii în domenii precum politică, afaceri, presă sau administrație va schimba în timp viziunea societății despre regimul comunist, care în realitate a fost incapabil să se auto-susțină. Această schimbare atitudinală nu este niciodată una ușoară și, din multe puncte de vedere, creează tensiuni în societate. Rezultatul final va fi însă acela că atitudinile nostalgice față de fostul regim din țara noastră vor deveni din ce în ce mai neimportante în societatea românească. Cu o condiție la fel de importantă și anume aceea ca regimul democratic și sistemul capitalist să producă rezultate satisfăcătoare pentru grupuri tot mai largi de populație. Pentru că, până la urmă, aparenta simpatie pentru regimul comunist și pentru Ceaușescu nu este altceva decât o reflectare a nemulțumirilor acumulate de o parte a populației în ultimii 24 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 ian, 2014
mihai
salve
RESPECT CEAUSESCU
RESPECT FOREVER CEAUSESCU
UCIS DE OCULTA FINANCIARA HUUUOOO
SOROS (considerat de unii ,,omul de paie,, al rothschilzilor)
rothschilzii cu locotenentii lor rockfellerii, morgan , warburg ,goldman sachs controleaza si detin FMI, Banca Mondiala ,Federal Reserve marile banci transnationale si prin asta dicteaza politicile internationale si deja au reusit sa subjuge tarile europei si americii, asa ca bun venit in noua dictatura mondiala, omenire nasol moment sa vedem cu mai scoateti camasa, fratilor acum chiar ca nu suntem decit niste slugoi si ne vor termina astia in curind You are property of the Rothschild family! vezi realitatea, carti,youtube e plin de dovezi in privinta asta si realitatea in sine astea sunt lucrurile certe verificabile asa ca cei care vor sa duca in derizoriu subiectul sa isi ia gindul sau sa vina cu dovezi sa va fie clar Ceausescu a fost lichidat de astia pentru interesele lor
mossadul sunt peste KGB si CIA de asta se plimba si brucan brukner si petre roman neulander liber de la ana la caiafa de la washington la moscova
Iată declaraţia din 1905, strict autentică, a unui francmason, Jean Bidegain, în faţa lojei masonice a Marelui Orient al Franţei:Evreii, atât de remarcabili prin instinctul lor de dominaţie şi prin ştiinţa lor de a guverna, au creat Franc-Masoneria ca să înroleze într-însa oameni care, neaparţinând neamului lor se angajează totuşi să-i ajute în faptele lor, să colaboreze cu ei la stabilirea domniei lui Israel printre oameni”.
19 ian, 2014
vali
buna ziua
Vad ca de 20 ani s-a ales prafu de Romania pe care io Nicolae am ridicat-o. Pe timpul nostru aveati toti servici, locuinte, mancare naturala, siguranta pe strada, las ca acu o aveti pe Leana Udriea lu Piratu, aveti regi si imparati, presedinti cu facultate care au distrus tara, aveti portocale, banane canceroase radiate ca sa stea in raft cu lunile, si carne injectata cu hormoni si chimicale, aveti libertate sa faceti sex cu copii si cu caini, sa va ucideti familia ca nu faceti puscarie, aveti porno, aveti tigani, curve, homo, hoti si criminali facuti vedete prin ziare si Tv, aveti pistoale sa va impuscati, acu parintii isi violeaza copii, aveti politie corupta, aveti someri, aveti de platit datorii la banci. Acu aveti computer, internet, mobil, cablu TV, electricitate si caldura termica dar nu aveti bani sa platiti facturile la ele. Ati distrus industria, agricultura, economia, nu mai aveti bani nici de o paine chimica, ati ajuns vai de voi. Acu le mancati laturile chimice
19 ian, 2014
ilie
hola
a fost cel mai mare Roman a tuturor timpurilor.Am fugit din tara la 21 de ani adica in 1988 si am injurat acest dictatorCeausescu.Dar acum cand sunt mai copt la minte si trecut prin viata occidentala de
atata timp inteleg ca defapt el a fost cel mai mare Roman a tuturor timpurilor de pana acum.
Nici un alt conducator domnitor,rege sau mai stiu eu ce nu a trealizat pentru poporul Roman ceea ce a realizat el.Desigur au fost si parti mai putin placute,dar ca sa aperi un sistem ,nu poti lasa orice nebun sa creeze diversiuni si sa distruga sistemulcu atata munca si sacrificii creeat.Traiasca Romania si oamenii ei !!!!!!!!!Canaliile si tradatorii de tara si neam sa plece unde vor numai aici sa nu stea !!!!!!!
19 ian, 2014
dan
buna
In perioada 1965-1989 Romania a fost pentru prima data in istoria ei INDEPENDENTA. Dictatura de dezvoltare a lui Ceausescu a impus multe sactificii pentru poporul roman ,dar ea a fost in interesul Romaniei nu a lui Nicolae Ceausescu. Azi suntem doar o colonie.Toate cuceririle sociale aduse de regimul comunist au disparut : ziua de munca de 8 ore este acum de 12 ore (ori te tine patronul,ori esti tu nevoit sa-ti cauti un job de 4 ore ,ca sa faci fata cheltuielilor) virsta de pensionare a crescut si va mai creste pina cind va fi o... loterie. O natiune pe care Ceausescu a scolit-o are acum 20 % analfabeti si semianalfabeti (ca in 1938).O natiune sanatoasa pe care a lasat-o Ceausescu este acum cea mai bolnava din Europa.
Ratiile din timpul regimului comunist nu au fost impuse de placerea sadica a lui Ceausescu de a infometa poporul ci pentru a lichida datoria externa cu care s-a industrializat tara. 2/3 din romani care rabda azi de foame regreta ratiile ceausiste,sigure si la un pret derizoriu.
Cit timp comunismul nu numai ca rezista cu succes in 1/4 din lume,dar tinde prin China sa devina principala economie a lumii e caraghios sa-l subestimezi.In 1989 in Romania se construia un apartament la 3 MINUTE (asta era ritmul de construire) si se atribuia GRATUIT oricarui muncitor. Deci,cei care critica comunismul CIOCU MIC,prima data sa ajunga Romania la nivelul de dezvoltare economica din1989.
19 ian, 2014
ady
salutare
Revolutia a fost facuta de brukner brucan , neulander petre roman , ilici iliescu la ordinul ,,aliantei israelite universale cu ajutorul kgb ,,cine vrea sa inteleaga politica si economia prima data trebuie sa citeasca ,, PROTOCOALELE ,,INTELEPTILOR (de fapt satanisti daca citesti ),, SIONULUI,,acum ii avem pe Tisminetski (Tismaneanu) ,Oprescu fiul generalului de Securitate Hirsch,ilici iliescu,baconski,isar,teodorovici,,mru,oovvreul naumovici ponta care a fost atat de lingusitor fata de ovvrreul mru percuteaza bine la comanda ,,aliantei israelite universale,, Nepotul colonelului NKVD Naumovici - khazar si basescu -Braunovici -

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ