Sorin Cîmpeanu: Universitățile trebuie să creeze condiții atractive de studiu pentru olimpici

| 17 dec, 2014

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că în mandatul său va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a susține universitățile în dezvoltarea lor astfel încât acestea să creeze condiții atractive de studiu pentru elevii merituoși.

"Este datoria noastră să le asigurăm condiții cât mai bune de studiu, să le asigurăm o motivație și aș exemplifica prin Bursa Tânărului Cercetător, este vorba de acele burse de 15.000 de euro alocate pentru o perioadă de doi ani elevilor care au obținut premii la olimpiadele internaționale și care au ales să studieze în România. Pe viitor, cu siguranță, vom multiplica numărul acestor instrumente care să ajute în decizia de a rămâne să studieze în țară", a afirmat ministrul la Parlament, cu prilejul premierii elevilor câștigători la olimpiadele internaționale și regionale.

Cîmpeanu a spus că își dorește foarte mult ca universitățile românești să înțeleagă importanța legăturii cu mediul socio-economic și să promoveze calificări relevante care sunt cerute pe piața muncii.

În opinia sa, importantă este și "internaționalizarea universităților", diversificarea ofertei programelor de studiu în limba engleză și alte limbi de circulație internațională, îmbunătățirea infrastructurii acestora, dar și creșterea cuantumului burselor, elemente care "depind" atât de Ministerul Educației, cât și de instituțiile de învățământ superior.

Ministerul Educației Naționale a premiat miercuri, la Palatul Parlamentului, 266 de elevi câștigători a 302 distincții (85 de medalii de aur sau premii I, 76 de medalii de argint sau premii II, 58 de medalii de bronz sau premii III și 83 de mențiuni) la olimpiadele internaționale sau regionale pe discipline, dar și 278 de profesori care i-au pregătit, precum și cele 126 de școli din care provin laureații.

La evenimentul de premiere au participat ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, președinta Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, dar și foștii miniștri de resort Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.

Noile cuantumuri pentru premianții la olimpiade internaționale sunt: 12.545 lei — medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei — premiul I/medalie de aur, 8.330 lei — premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei — premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 lei — mențiune (sau diplome echivalente).

Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale (olimpiade balcanice de seniori și juniori, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Yakuția, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie 'D.I. Mendeleev' etc.) sunt: 4.440 lei — premiul I/medalie de aur, 3.785 lei — premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei — premiul al III-lea/medalie de bronz și 2.550 lei — mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ.

Fondul total de premiere alocat de minister este de 3.882.850 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ