Sorin Oprescu: Bucureştiul va scăpa de maidanezi într-un an şi jumătate

| 20 oct, 2013

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că planul Primăriei este să adune cel puţin 80 la sută din câinii de pe străzi şi să reducă cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari.


"Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă că în 300 de zile lucrătoare, adică 18 luni calendaristice, cu o rată de prindere de la 150 până la 250 de câini pe zi, poate captura 80 la sută din câinii de pe strazi", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Opresuc, la televiziunea Pro TV.

Planul Primăriei este de a aduna cel puţin 80 la sută din câinii de pe străzi şi să reducă cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari.

"Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan foarte bine stabilit. Prioritate vor avea desigur copiii. 20 la sută din efectivele noastre vor fi la graădiniţe, creşe, şcoli, şi pe străzile aglomerate".

Potrivit lui Sorin Oprescu, în prezent, pe străzile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de câini fără stăpân, estimarea fiind făcută în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Institutul Matei Bals ne confirma ca 11.800 de oameni au fost muscati de caini fara detinator, numai anul trecut. Am precizat ca este vorba de caini fara detinator. Pentru ca restul de circa 5.000 de oameni muscati au fost atacati de cainii din propria curte", a adaugat edilul.

La prezentarea masurilor pentru reducerea numarului de maidanezi de pe strazile Capitalei, primarul general a mai aratat ca municipalitatea doreste, in primul rand, incurajarea adoptiilor. Oprescu a explicat ca legea urmeaza sa fie aplicata nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, se lanseaza un numar telefonic de urgenta pentru reclamatii (021.9844), unde cetatenii pot sa semnaleze existenta haitelor, a cainilor periculosi si a eventualele atacuri, unul pentru adoptii (0800.800.877), precum si un plan de informare a cetatenilor, respectiv de incurajarea a adoptiilor.

In prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru cainii fara stapan: 200 la adapostul din strada Theodor Pallady si alte 600 la Mihailesti, cu posibilitate de extindere, in cateva saptamani, cu inca 500 de locuri, la Mihailesti.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in 25 septembrie, decretul de promulgare a legii privind cainii fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca textul legislativ este constitutional.

Legea, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ