Soţia fostului ministru Borbely a minţit anchetatorii. Rechizitoriul DNA

| 17 ian, 2014

Procurorii anticorupţie arată, în rechizitoriul celor trei complici ai fostului ministru Laszlo Borbely, că soţia acestuia a fost la curent cu faptele soţului ei, că a făcut cumpărături plătite de complici şi că în faţa anchetatorilor aceasta a minţit, fiind contrazisă de interceptările DNA.

În 14 iulie 2011, în dosarul lui Borbely a fost audiată, în calitate de martor, Melinda Borbely, soţia fostului ministru, învinuită şi ea în acest caz, referitor la fapte şi împrejurări esenţiale, de natură să conducă la aflarea adevărului, arată DNA, în documentul transmis instanţei de judecată.

"Sub prestare de jurământ, învinuita Borbely Melinda a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aceste fapte şi împrejurări, în speţă în legătură cu adevăraţii proprietari ai apartamentului din Bucureşti, calea Victoriei, renovarea acestui apartament dar şi a imobilului - casă situat în Târgu Mureş, strada Borsos Tamaş, nr. 10, precum şi a cheltuielilor ocazionate cu aceste lucrări. Aprecierea ca mincinoasă a acestor declaraţii s-a făcut prin raportare la celelalte probe administrate în cauză, mai precis declaraţia martorei Vincze Maria şi a numitului Fedorca Gheorghe precum şi a proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice. Raportat la faptul că învinuita Borbely Melinda nu are antecedente penale, că aceasta este soţia numitului Borbely Laszlo - persoană care era vizată în dosar 35/P/2011, că declaraţia acesteia, deşi esenţială, nu a fost singura probă pe care se bazează acuzarea, apreciez că fapta acesteia nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni astfel că urmează să i se aplice o sancţiune cu caracter administrativ", notează procurorul de caz, în documentul citat.

În continuare, anchetatorii arată că "în realitate, deşi Maria Vincze - mama soţiei fiului adoptiv al lui Borbely Laszlo - apare ca proprietar de jure apartamentului în cauză, proprietari de facto ai apartamentului sunt soţii Borbely Laszlo şi Melinda, cei care au iniţiat procedura de achiziţionare a imobilului, au plătit suma de 80.000 de euro, s-au ocupat de demersurile de încheiere a contractului de vânzare - cumpărare şi au beneficiat de renovarea lui pe cheltuiala societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş".

Din declaraţia martorei Vincze, arată procurorii, coroborată cu alte probe, "rezultă fără echivoc intenţia lui Borbely Laszlo de a ascunde adevăratul proprietar al apartamentului, dar şi suma cu care a fost achiziţionat acesta".

"De altfel, în declaraţia de avere, numitul Borbely Laszlo nu a menţionat nici achiziţionarea acestui apartament şi nici «împrumutarea» cuscrei sale cu suma de 80.000 de euro. Prin urmare, probele existente la dosar îi indică pe soţii Borbely Laszlo şi Melinda ca fiind adevăraţi proprietari ai imobilului mai sus descris", se arată în rechizitoriu.

În altă ordine de idei, procurorii DNA dovedesc cu o interceptare că soţia lui Laszlo Borbely a fost implicată în activităţile infracţionale ale soţului ei, în sensul că unul dintre complici discută la telefon cu un altul, iar în discuţie îi confirmă că se află la cumpărături cu "doamna" Borbely, urmând ca el să plătească factura.

„Ciocan Ioan: - Ghiţucă ce faci?

Fedorca Gheorghe: - La cumpărături cu doamna (n. n. Borbely Melinda).

Ciocan Ioan: - Da? Na bun. Tu plăteşti totul. Da?

Fedorca Gheorghe: - Da am înţeles. Da…”, se arată în documentul citat.

Procurorii arată că urmare a cumpărăturilor pe care Melinda Borbely le-a făcut la apartament în 6 aprilie 2011, pe banii societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, aceasta îi comunică soţului ei, Borbely Laszlo, în aceeaşi dată, la ora 14:04, următoarele: "Borbely Melinda: - Ă, a fost în regulă. Am ales tot şi este în regulă. Borbely Laszlo: - Asta e bine".

DNA a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Borbely Laszlo, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, în acelaşi dosar fiind trimişi în judecată fostul lui consilier şi doi administratori de firme, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au trimis în judecată pe Ioan Ciocan, administrator al societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, şi pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acăţari, ambii fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely Laszlo, în perioada în care acesta a fost ministru al Mediului şi Pădurilor, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, arată vineri DNA, într-un comunicat de presă.

În cazul lui Borbely Zaszlo, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului.

"Având în vedere că, în 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, Laszlo Borbely deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat), în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două fapte de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii", a precizat DNA.

Procurorii arată, în actul de sesizare a instanţei, că, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-ar fi remis lui Borbely Laszlo, prin intermediul consilierului personal al acestuia, foloase necuvenite constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta să determine funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societatea Lescaci Com Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de ANAR, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea acestor unităţi. Valoarea totală a celor 19 contracte a fost de 295.037.846 lei, cu TVA inclus, au scris procurorii în rechizitoriu.

În aceeaşi perioadă, Anton Petru Molnar, administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul să determine funcţionari din ANAR să favorizeze SC Azimut Com SRL Acăţari la diferite licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, susţin anchetatorii.

În cursul anilor 2010 - 2011, societatea Azimut SRL Acăţari a încheiat cu ANAR - Administraţia Bazinală de Apă Mureş trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Satu Mare.

În aprilie 2012, Codruţa Kovesi, atunci procuror general al României, declara că administrarea probatoriului în ceea ce îl priveşte pe fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo nu va putea fi realizată în lipsa avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

În 11 septembrie 2011, Camera Deputaţilor a respins solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru Borbely Laszlo.

Tag-uri: Borbely Laszlo, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ