Şova: Evaziunea în Portul Constanţa trece de 40%

| 25 mar, 2014

Evaziunea în Portul Constanţa trece de 40%, iar preţurile pentru închirierea danelor sunt prea mici, afirmă ministrul Transporturilor, Dan Şova, care spune că listarea a 14% din acţiunile companiei va fi realizată de un departament din Ministerul Economiei.

"În acest moment Ministerul Transporturilor are 60%, primăria Constanţa - 20% şi Fondul Proprietatea 20%. Intenţia noastră este să dăm încă 13% Primăriei Constanţa şi să scoatem pe bursă 14%. În acest fel vom avea un echilibru perfect între autoritatea centrală şi autoritatea locală, adică Ministerul Transporturilor va avea 33%, Primăria Constanţa va avea 33%, asigurând în acest fel egala reprezentare a intereselor centrale şi locale în portul Constanţa, 34% ajungând în sferă privată. (...) Avantajul scoaterii pe bursă a 14% este reprezentat de transformarea Administraţiei Portului Constanţa în companie publică, ceea ce presupune transparentizarea tuturor operaţiunilor, pentru că fără această transparentizare nu este posibilă listarea pe bursă. Acest lucru va duce în mod evident la creşterea investiţiilor în portul Constanţa şi în mod inevitabil la creşterea activităţii economice a operatorilor privaţi", a declarat marţi ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Ministerul Economiei a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, care va funcţiona în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi prin preluarea atribuţiilor privind privatizarea ale Departamentului pentru Energie.

Şova spune că în Portul Constanţa există "două probleme foarte grave", respectiv o evaziune fiscală "de peste 40%" şi preţuri de închieriere ale danelor plasate de foarte multe ori "foarte jos", ceea ce afectează veniturile Administraţiei Porturilor.

"Noi nu avem în Ministerul Transporturilor oameni care să se priceapă la privatizare sau la listări pe bursă. Acest lucru trebuie să-l facă oamenii care se pricep", a spus Şova.

În aceste condiţii, Şova a precizat şi că privatizarea CFR Marfă va fi derulată de Departamentul din Ministerul Economiei.

Aproximativ 600 de reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare Constanţa au protestat, recent, la Ministerul Transporturilor, faţă de trecerea Portului Constanţa la consiliul local, cerând preşedintelui Traian Băsescu opoziţie oficială faţă de această intenţie a Guvernului.

Sindicaliştii portuari se opun şi listării la bursă a autorităţii portuare - Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa.

Premierul Victor Ponta a declarat la 10 martie, legat de portul Constanţa, că implicarea capitalului privat, prin minister şi autoritatea locală, cu transferul către administraţia locală a măcar o treime din acţiuni, este soluţia adoptată de toate porturile mari din Europa, pentru dezvoltare.

Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa estimează un profit brut de 38,2 milioane lei în acest an, cu 34% mai mare faţă de cel prevăzut în bugetul aprobat pentru 2013, şi a programat investiţii de 449,79 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de nivelul bugetat anul trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ