Adevărata problemă a lui Băsescu cu Portul Constanța

| 01 mai, 2014

Chiar și atunci când prin natura funcției deținute nu ar mai fi avut nimic de-a face cu Portul Constanța, Traian Băsescu a făcut uz de influența sa politică pentru a impune oameni apropiați în posturi-cheie din administrația portului sau în instituții care îi controlau activitatea.

Traian Băsescu este fără îndoială un animal politic și nu neapaărat în sensul admirativ al expresiei. Sunt nenumărate exemplele prin care președintele a dovedit de-a lungul anilor o lipsă totală de scrupule, trădându-i pe toți cei care i s-au aflat alături de-a lungul timpului sau generând scandal după scandal, doar pentru a urca tot mai sus treptele puterii și a se menține acolo.

Iar aici nu discutăm despre o putere simbolică. Lui Traian Băsescu i-a plăcut dintotdeauna să dețină controlul și să comande peste toți și toate, vocația sa autocratică manifestându-se în toate funcțiile politice pe care le-a ocupat de-a lungul timpului.

Să luăm spre exemplu perioada în care Traian Băsescu a ocupat scaunul de ministru al Transporturilor. Din punctul de vedere al kilometrilor de autostradă construiți, este o perioadă de tristă amintire pentru România. La fel și din punctul de vedere al șoselelor naționale reabilitate, al modului în care s-a asigurat deszăpezirea, sau al situației în care au ajuns căile ferate.

Și ce să mai vorbim despre infrastructura de transport maritim... O țară întreagă știe că marea ”realizare” a lui Traian Băsescu ca ministru al Transporturilor a fost aceea că a făcut efectiv să dispară flota României.

Nu la fel de cunoscut este însă modul în care Traian Băsescu a subjugat tot ceea ce mișcă în Portul Constanța, principala poartă maritimă a României. Chiar dacă astăzi declară că nu mai are de ani de zile legături sau vreun interes în ceea ce îl privește, în realitate șeful statului nu și-a luat niciodată ochii de la locul în care și-a început cariera.

Chiar și atunci când prin natura funcției deținute nu ar mai fi avut de principiu nimic de-a face cu Portul Constanța, Traian Băsescu a făcut uz de influența sa politică pentru a impune oameni apropiați în posturi-cheie din administrația portului sau în instituții care îi controlau activitatea. Așa s-a întamplat spre exemplu în 2005 când, proaspăt ales președinte, Traian Băsescu a făcut presiuni pentru a nominaliza direct, peste capul democraților și al coaliției de guvernare, ocupanții a trei posturi-cheie în raport cu Portul Constanța. Iar ca urmare, la conducerea RAAPPS (care administra participația statului) a fost numit Cristian Vlaicu, respectiv la Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă a fost instalat Aurel Teodorescu, ambii apropiați ai grupării Udrea-Cocoș. Cât despre conducerea efectivă a Portului Constanța, frâiele au fost preluate de Mircea Baniaș, partener de afaceri cu fiica lui Mircea Băsescu, fratele președintelui. În plus, Paul Brânză, partenerul de afaceri al lui Traian Băsescu a fost numit directorul general Autorității Navale Române.

Or, nutrind speranța că va mai ajunge într-un fel sau altul la guvernare, Traian Băsescu ar vrea desigur să profite de prilej și să subjuge din nou Portul Constanța, așa cum a făcut în trecut. Ceea ce, desigur, ar fi imposibil prin trecerea Portului Constanța sub controlul administrației locale. Iată așadar care este adevărata problemă a lui Traian Băsescu cu Portul Constanța.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ