Şova susţine că acordul cu Bechtel a ajuns la 10 miliarde euro după modificările din 2005

| 01 aug, 2013

Ministrul delegat Dan Şova a declarat miercuri că modificările aduse în 2005 acordului cu americanii de la Bechtel au dus contractul la 10 miliarde de euro, însă o anexă la acordul de modificare din 2006 indică un nivel total de costuri de 2,2 miliarde euro.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova, a publicat marţi o serie de documente declasificate referitoare la contractul dintre statul român şi Bechtel International.

"Nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală a contractului semnat. Desecretizarea se face pe contractul original. Contractul desecretizat publicat în 2006 e cel original din 2003, dar updatat cu actele adiţionale din 2005. Nu s-a găsit varianta originală din 2003. (...) Anexele au apărut după 2005. Contractul a fost desecretizat în 2006", a declarat Dan Şova, miercuri seară, la Digi24.

El a spus că preţul menţionat în actul adiţional a ajuns la 10 miliarde de euro, de la 2,2 miliarde de euro.

"Boagiu (Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor - n.r.) a spus într-o conferinţă de presă că a trebuit să rezilieze parţial. E clar că modificările din 2005 au dus contractul la 10 miliarde de euro. Oamenii aşteaptă să vadă pe ce cheltuieli nejustificate s-au dus banii", a spus Dan Şova, potrivit aceleiaşi surse.

Pe de altă parte, una dintre anexele la acordul de modificare a contractului, semnat în februarie 2006, indică un cost total estimat la 2,2 miliarde euro, potrivit documentelor publicate pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură.

Acordul de modificare a contractului prevedea alocarea unui buget minim pentru plăţi de 78 milioane euro în 2006, 120,5 milioane euro în 2007, 442 milioane euro în 2008 şi 319,6 milioane euro în 2009.

În acest acord se arăta că părţile au identificat "anumite neconcordanţe" în traducerea în limba română a contractului iniţial, fiind agreată o traducere modificată în limba română a documentului.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ