SPANIA îşi revine: a înregistrat în T3 cel mai rapid ritm de creştere al economiei din 2008

| 26 noi, 16:34

Ritmul de creştere al economiei spaniole în trimestrul trei din 2015 a fost cel mai rapid de la criza financiară din 2008, fiind în grafic pentru a înregistra pe ansamblul acestui an cea mai solidă performanţă economică din 2007, transmit MarketWatch şi Bloomberg.

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat joi că în ritm anual a patra economie a zonei euro a crescut în perioada iulie - septembrie 2015 cu 3,4%, comparativ cu un avans de 3,2% în precedentele trei luni, în linie cu estimările analiştilor. 

În ritm trimestrial, PIB-ul Spaniei a urcat cu 0,8% în trimestrul trei din 2015, după un avans de 1% în precedentele trei luni, de asemenea în linie cu estimările analiştilor. Economia Spaniei a înregistrat al nouălea trimestru consecutiv de creştere în perioada iulie - septembrie 2015 dar rata şomajului încă se menţine la 21%, cel mai ridicat nivel din UE, cu excepţia Greciei. 

Cheltuielile gospodăriilor au urcat cu 3,5% în trimestrul trei din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, iar investiţiile au înregistrat un avans de 6,5%, cel mai semnificativ din 2006, a anunţat INE. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 3%, cel mai rapid ritm din 2009. 

Creşterea importurilor a accelerat la 4% în perioada iulie - septembrie 2015, de la 1,6% în precedentele trei luni, în timp ce exporturile au urcat cu 2,8%. 

Premierul Mariano Rajoy estimează că economia va creşte cu 3,3% anul acesta şi cu 3% anul viitor, ceea ce ar plasa Spania în fruntea statelor din zona euro, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,8% în 2015 şi 2,6% în 2016. 

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere. 

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 1,4%, faţă de un declin de 1,2% în 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ