Spitalele unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi, reacţii incredibile după publicarea listei

| 06 mai, 17:37

Ministerul Sănătăţii a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţii din incendiul de la Colectiv. La scurt timp după publicarea listei, mai mulţi manageri de spitale au declarat că siguranța pacienților nu a fost și nu este în pericol.

Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii. Pe aceasta listă primul spital este Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat, vineri, că o singură probă luată de pe piele în urma spălării mâinilor cu săpun lichid a fost constatată, în urma analizei, ca nefiind conformă, aceasta susținând că siguranța pacienților nu a fost și nu este în pericol.

"Este vorba de o singură probă luată de pe epidermă în urma spălării cu săpun. Este vorba de un stafilococ aureus epidermidis, dar care nu este patogen și nu produce infecții", a afirmat Nicoleta Coșarcă.

Managerul SJU Alba Iulia a susținut că "nu este nimic periculos" și că "această neconformitate nu are niciun fel de implicație în siguranța pacienților".

Coșarcă a mai spus că atât medicii, cât și restul personalului medical din spitalul din Alba Iulia folosesc mănuși de protecție după ce se spală pe mâini și că, în consecință, nu există niciun risc la adresa bolnavilor.

Întrebată câte probe au fost supuse analizei, Nicoleta Coșarcă a menționat că în jur de cinci.

Ea a mai spus că SJU Alba Iulia a achiziționat de la HexiPharma, în cantitate mică, doar detergent pentru mâini.

Managerul spitalului din Alba Iulia a precizat că în cursul zilei de vineri au fost recoltate noi probe, care vor fi supuse analizei atât în laboratorul propriu, cât și în cel al Direcției de Sănătate Publică Alba.

SPITALE PROBLEME CLUJ

Directorul Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu" Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat că la unitatea pe care o conduce s-au găsit „probe neconcludente".

„Nu e vorba de probe neconforme, s-au găsit probe neconcludente la un dezinfectant, ceea ce este cu totul altceva. Dar nu este absolut nicio problemă pentru sănătatea pacienţilor", a spus Molnar.

La cea de-a doua unitate medicală din judeţul Cluj unde au fost depistate probe cu probleme, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, declara miercuri într-o conferinţă de presă că folosirea unui produs Hexi Pharma la acest institut a fost suspendată.

Institutul Oncologic Cluj-Napoca a avut 8 contracte încheiate cu Hexi Pharma pentru dezinfectanţi, detergenţi şi produse de curăţenie.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Alba

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Bacău

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacau

Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti

Braşov

Spitalul Clinic de Copii Brasov

Spitalul Fagarasi

Brăila

Centrul Integrat Medicala Paleativa

Caraş Severin

Spitalul de Urgenta Resita

Călăraşi

Spitalul Orasenesc Lehliu Gara

Spitalul Psihiatrie Săpunari

Spitalul Calarasi Pneumologie

Spitalul de Urgenta Calarasi

Spitalul Municipal Oltenița

Cluj

Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj

Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuță" Cluj Napoca

Constanţa

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Spitalul Municipal Mangalia

Spitalul Orasenesc Harsova

Sanatoriulul Balnear si de Recuperare Techirghiol

Dolj

Spitalul Municipal Filantropia Craiova

Spitalul Municipal Calafat

Galaţi

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA" SF APOSTOL ANDREI" GALATI

SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII "SF. IOAN" GALATI

Gorj

Spitalul Orasenesc Bumbesti - Jiu

Harghita

Spitalul Municipal Gheorghien

Iaşi

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Voda Iasi

Spitalul clinic de psihiatrie "Socola" Iaşi

Mureş

Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures

Neamţ

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Olt

Spitalul Judetea Slatina

Spitalul Municipal Caracal

Prahova

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

Satu Mare

Spitalul Orasenesc Negresti Oas

Suceava

Spitalul Psihiatrie Campulung Moldovenesc

Spitalul Psihiatrie Cronici Siret

Spitalul Municipal Radauti

Spitalul Orasenesc Gura Humorului

Spitalul Municipal Falticeni

Timişoara

SC Materna Care SRL

Tulcea

Spitalul Județean Tulcea

Vâlcea

Spitalul Municipal Dragasani

Spitalul Orasenesc Horezu

Bucureşti

Institutul National de Endocrinologie Parhon

Spital de Urgenta Pantelimon

Spitalul Clinic de Urgenta
Bucuresti

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Spital Sf Stefan

Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan

Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino

Spitalul de Nefrologie Carol Davila

Spitalul Universitar de Urgenta

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii "sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor".

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară de Stat.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de Dan Condrea în 2008. Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

Iniţiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut, în 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi, contrazicând astfel afirmaţiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenţa unor asemenea contracte anul trecut.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ