SRI: 3% dintre cartelele prepay sunt folosite în scopuri infracționale

| 20 ian, 21:20

Dumitru Dumbravă, directorul Direcției Juridice a SRI a precizat că în acest moment există un vid legislativ care împiedică existența unui control al fenomenului cartelelor preplătite.

”Suntem într-un vid legislativ odată cu invalidarea de către Curtea Constituțională a legii de aporobarea a ordonanței 111 care nu a fost înlocuită de un alt act normativ. În momentul de față nu avem un instrument juridic pentru a avea un control asupra acestui fenomen al utilizării cartalelor preplătite”, a explicat Dumitru Dumbravă la B1TV.

De asemenea, acesta a afirmat că există între 12 și 14 milioane de cartele preplătite, cumpărate de la furnizorii din România și că 3% dintre acestea sunt folosite în scopuri infracționale.

Citește și: SRI: Legea securității cibernetice este indispensabilă pentru operaționalizarea sistemului național de securitate

”Cred că sunt 12-14 milioane de cartele preplătite în momentul de față, cumpărate de la furnizorii de servicii din România, deci un procent însemnat, cam 67%.  Nu avem o problemă cu 97% din utilizatorii acestor cartele care le cumpără sau utilizează din rațiuni economice. Experiența operativă pe care o avem atestă că 3% din masa aceasta de cartele este utilizată în scopuri infracționale, antisociale, în multe locuri vizând aspecte care țin de securitatea naționalaă a României. Un spartphone poate fi folosit ca o armă letală. Poți să te conectezi la un sistem, să declanșezi niște procese, să oprești niște procese. Grupurile infracționale, crima organizată utilizează extrem de abil această posibilitate”, a explicat directorul Direcției Juridice a SRI.

”Dacă unul din partenerii noștri transmite că dintr-un spațiu controlat se Statul ISlamic s-a sunat în România de pe o cartelă preplătită, eu nu pot să îi spun care este povestea din spatele acelei cartele. De multe ori cartela e dezactivată imediat. Uneori e activă, dar nu am cum să o atribui unei persoane.  E o situație neplăcută pentru că, în momentul în care am intrat într-o alianță politico-militară, am intrat cu anumite angajamente”, a mai spus Dumitru Dumbravă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ