Statiscă europeană: România este pe primul loc la creştere economică în UE în trimestrul trei din 2013

| 04 dec, 2013

România a avut a cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada iulie-septembrie 2012, potrivit celei de-a doua estimări publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%) şi Polonia (0,6%). Potrivit Eurostat, în perioada iulie-septembrie 2013 expansiunea economiei zonei euro a încetinit la 0,1%, după un avans de 0,3% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, după 0,4% în trimestrul doi din 2013, conform Agerpres.

Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 0,8%), Cehia (minus 0,5%), Franţa şi Italia (ambele cu minus 0,1%). Nu au fost disponibile datele pentru Grecia.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,1%, cea mai mare creştere atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,9%), Lituania (2,3%), Polonia (1,7%), Ungaria (1,6%) şi Marea Britanie (1,5%).

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (minus 5,7%), Grecia (minus 3%), Cehia (minus 1,6%), Italia (minus 1,9%) şi Spania (minus 1,1%)

În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% în ritm anual în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1% în perioada iulie-septembrie 2013 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele Eurostat sunt similare cu cele anunţate joi de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1% comparativ cu perioada similară din 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ