Cresc veniturile românilor

| 05 dec, 2013

Institutul Național de Statistică a dat publicității joi situația veniturilor salariale ale românilor pe luna octombrie. Câştigul salarial mediu net a fost în octombrie de 1.615 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 6 lei (0,4%).

 

Pe domenii, românii care lucrează în sectorul intermedierilor financiare câștigă cel mai mult, salariul mediu net fiind aici de 3829 lei. Cel mai scăzut salariu mediu net se înregistrează la angajații care lucrează în hoteluri și restaurante hoteluri (900 de lei).

Conform datelor statistice furnizate, cea mai mare creștere s-a înregistrat în activităţile extractive (de 13,2%), iar cele mai accentuate scăderi ale salariului mediu net au fost contabilizate în extracţia petrolului şi gazelor naturale, respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu 26,1%, respectiv 17,7%). Este interesant de asemenea de observat faptul că, în sectorul bugetar, câștigul mediu net s-a majorat cel mai mult în învâțământ (4%), fiind înregistrate de asemenea creșteri și în în administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială.

Trăgând linie sub aceste date rezultă că angajații români, fie că lucrează în sistemul bugetar, fie în cel privat, câștigă din ce în ce mai bine. Desigur, nu vorbim despre o creștere abruptă a veniturilor salariale, dar este totuși o majorare constantă. Mai exact, de la preluarea guvernării de către USL, salariul mediu brut a crescut cu aproape 90 de lei.

Această creștere constantă a veniturilor salariale trebuie pusă în legătură cu creșterea accentuată a ritmului de dezvoltare al economiei românești. Astfel, în trimestrul al III-lea creșterea economică a depășit chiar și cele mai optimiste prognoze, ajungând la nouă luni, la un avans de 2,7%.

În plus, românii au mai mulți bani în portofele nu doar fiindcă sunt plătiți mai bine, ci fiindcă în general, costul vieții s-a redus. Pe fondul măsurilor luate de către cabinetul Ponta pentru sprijinirea producției agricole și a unor condiții climatologice favorabile, agricultura românească a avut un an excelent, ceea ce a condus la ieftinirea produselor agro-alimentare. Astfel, doar pe primele nouă luni ale anului, prețul coșului de cosum a înregistrat o iefinire de aproape 70 de lei, la care s-au adăugat și efectele beneficie ale scăderii TVA-ului aplicabil produselor de panificație.

2013 a adus însă ieftiniri nu doar în privința produselor alimentare, ci și a celor nealimentare, respectiv a bunurilor și serviciilor. Un exemplu în acest sens este cel al energiei electrice, al cărei preț final la consumator a cunoscut o diminuare după implementarea deciziei curajoase a cabinetului de reeșalonare a certificatelor verzi care se acordă producătorilor. Ca urmare a acestei decizii, numai în luna august, prețul energiei electrice a cunoscut o reducere de patru puncte procentuale.

Rezultă că, în ciuda propagandei băsiste, creșterea economică înregistrată în ultima perioadă începe să se simtă tot mai puternic în buzunarele românilor, politicile implementate de către cabinetul condus de Victor Ponta având un efect benefic nu doar asupra economiei ci și asupra veniturilor populației.

Tag-uri: ins, români, salariu, venituri
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 2013
Batrinul
Minciuni ,minciuni
Nu sunteti satui de propaganda?.Da cu o mina si ia cu trei cel putin.Nu sunteti satui de gorhaiala celor 600 de porci.Vedeti taxe ,impozite,accize,inflatia [indica indicele cu care suntem furati ?].etc..
06 dec, 2013
dan
sunteti niste propagandisti si atit!
06 dec, 2013
cantautor
"2013 a adus însă ieftiniri nu doar în privința produselor alimentare, ci și a celor nealimentare, respectiv a bunurilor și serviciilor. Un exemplu în acest sens este cel al energiei electrice, al cărei preț final la consumator a cunoscut o diminuare după implementarea deciziei curajoase a cabinetului de reeșalonare a certificatelor verzi care se acordă producătorilor. Ca urmare a acestei decizii, numai în luna august, prețul energiei electrice a cunoscut o reducere de patru puncte procentuale"
sa inteleg ca energia s-a ieftinit cu 4% in august?
insa cresterea pretului de 10% din ianuarie ai omis-o...
practic ramane o crestere de 6%
cam cat creier ai tu dintr-un necesar de 100%
06 dec, 2013
ion vasile
Cresterea salariala se simte, probabil, in buzunarul tau, ALEXANDRA RADU (daca se simte!), si -fara indoiala- in buzunarele familiei Dan Voiculescu si ale altor moguli sau ale baronilor USL. Daca ai avea si bun simt, ar trebui sa ai in vedere -"in ciuda propagandei" useliste- numeroasele cresteri de taxe, care au coborat mult nivelul de viata al majoritatii populatiei.

Se pare ca rusine si bun simt nu mai exista la ALEXANDRA RADU si la ceilalti mercenari in ale scrisului de la OBIECTIV.info !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ