Cât câştigă directorii McDonald's şi Starbucks

| 13 dec, 2013

Diferenţele foarte mari dintre salariile şefilor marilor companii din retail şi fast-food şi cele ale angajaţilor aceloraşi companii au intrat din nou în atenţia presei americane. Jurnaliştii de la NerdWallet au realizat o analiză a celor mai mari discrepanţe dintre câştigurile conducerii şi cele ale personalului din 100 de lanţuri fast-food şi de retail din SUA, folosind date publicate pe platforma Glassdoor.

Rezultatele analizei au arătat că în cazul primelor zece companii cu cele mai semnificative diferenţe salariale, un CEO câştigă în medie un salariu orar de 874 de ori mai mare decât un angajat fără funcţie de conducere. Salariile orare ale CEO au fost calculate împărţind salariul anual la 60 de ore pe săptămână şi înmulţind cu 50 de săptămâni de muncă pe an, scrie gândul.info.

O altă concluzie a analizei a fost şi aceea că un salariat trebuie să muncească, în medie, 2,65 luni de ore suplimentare neîntrerupte pentru a putea egale salariul orar al unui CEO.

Cât câştigă un CEO McDonald's sau Starbucks

Cea mai mare diferenţă dintre salariul câştigat în funtea unei companii şi câştigul mediu al unui angajat se înregistrează, conform datelor NerdWallet, în cazul lanţului de restaurante fast-food McDonald's.

Un director executiv McDonalds câştigă un venit orar de 9,247 de dolari, de 1,196 de ori mai mare decât salariul mediu orar din compania pe care o conduce, de doar 7,73 dolari. Astfel un angajat trebuie să lucreze ore suplimentare continuu aproape patru luni pentru a egala venitul orar.

Al doilea loc în top este ocupat de conducerea Starbucks, cel mai mare lanţ de cafenele din lume. În acest caz, un CEO obţine un salariu orar mai mare decât la McDonald's, de 9.637 de dolari, îm timp ce venitul mediu orar în companie este de 8,79 de dolari, de 1.096 de ori mai mic.

Un salariu orar de 1.007 de ori mai mare decât cel mediu pe care îl primesc angajaţii cu funcţii mai puţin importante în ierarhia companiei se întâlneşte şi în cazul lanţului american de magazine Dollar General. Un director executiv are un venit orar de 7.720 de dolari, în timp ce salariul mediu orar pe care îl câştigă un angajat este de 7,67 de dolari. Pentru a egala venitul orar un salariat Dollar General trebuie să lucreze şi el ore suplimentare neîntrerupte pentru mai bine de trei luni.

Nemulţumirile legate de diferenţele foarte mari dintre veniturile obţinute de cei aflaţi în fruntea unor companii de top şi cele ale simplilor salariaţi ai aceloraşi companii l-au făcut recent pe preşedintele Barack Obama să susţină propunerea Senatului de majorare a salariul minim din SUA cu 39%, de la 7,25 de dolari la 10,10 dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ