Salariul mediu brut va creşte cu 5,4% în 2014

| 07 aug, 2014

Câştigul salarial mediu brut va creşte cu 5,2% în anul 2014 comparativ cu 2013, potrivit prognozei luate în calcul la rectificarea bugetară, semnificativ peste nivelul inflaţiei prognozate de Banca Naţională a României (BNR) pentru finalul anului 2014, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat, în replică la unele informaţii apărute în presă conform cărora salariile românilor vor scădea în acest an.

Prognoza luată în calcul la rectificarea bugetară, aprobată recent de guvern, este prognoza utilizată şi în realizarea Programului de convergenţă transmis şi aprobat de Comisia Europeană în aprilie 2014.

În ultimul raport asupra inflaţiei, publicat pe 6 august 2014, Banca Naţională a României previzionează o inflaţie de 2,2% pentru finalul acestui an.

"Ţinând cont de aceste evoluţii, se observă că există un câştig în termeni de putere de cumpărare a gospodăriilor populaţiei. În termeni nominali, creşterea prognozată este de 113 lei (de la 2.166 lei în 2013 la 2.279 lei 2014), cea mai mare din ultimii ani. Menţionăm, de asemenea, că pe primele 6 luni din 2014 (date din anchetele lunare), câştigul salarial mediu brut lunar s-a majorat - în termeni nominali - cu 5%. Prin urmare, salariile nu vor scădea, ci vor creşte cu peste 5%, şi, ceea ce este semnificativ, cu mult peste nivelul inflaţiei, îndeosebi în sectorul privat, corelat cu realizările economice deosebite (în sectorul concurenţial în primele 6 luni câştigul salarial mediu brut lunar s-a majorat cu 5,9%). Rezultă că puterea de cumpărare pentru salariaţii din economie s-a îmbunătăţit cu 3,9% în primele 6 luni", arată MFP.

În presă au apărut afirmaţii despre scăderea câştigului salarial mediu brut de la 2.298 lei, cât era prognozat în toamna lui 2013, când a fost construit bugetul de stat pe 2014, la 2.279 lei.

Potrivit Agerpres, rectificarea nivelului prognozat, în condiţiile menţinerii creşterii procentuale, are ca explicaţie nivelul estimat a fi realizat în anul 2013, precizează MFP.

"Pentru interpretarea corectă a evoluţiei câştigului salarial şi a numărului de salariaţi, trebuie utilizate metodologiile Institutului Naţional de Statistică, care sunt publice şi pot fi găsite ataşat fiecărui comunicat de presă sau publicaţie statistică. Conform metodologiilor menţionate, datele lunare nu sunt comparabile cu cele anuale şi, ca urmare, o astfel de comparaţie nu este oportună. Datele lunare rezultă dintr-o anchetă lunară (S1), care în esenţă nu acoperă întregul efectiv de agenţi economici, iar datele anuale din anchetele INS, care se referă la mediile anuale definitive de la toţi agenţii economici (S3). Prognoza se bazează pe seria de timp a informaţiilor anuale. Având în vedere că datele anuale definitive pentru anul 2013 vor apărea în luna septembrie 2014, pentru a înţelege diferenţa indusă de compararea nivelului prognozat pentru câştigul salarial mediu brut cu media realizărilor lunare, vă prezentăm situaţia din anul 2012: câştigul salarial mediu brut lunar a fost în primele 5 luni din 2012 (ancheta lunară) de 2085 lei, iar pe întregul an (tot din ancheta lunară) de 2134 lei. Conform datelor anuale definitive (publicate inclusiv în Anuarul României), câştigul salarial mediu brut lunar a fost de 2063 lei. După cum se poate vedea din Prognoza de primăvară (aflată pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză), prognoza macroeconomică se circumscrie sferei anchetei anuale. În dreptul anului 2012 se regăseşte valoarea de 2063 lei", menţionează comunicatul MFP.

Citeşte şi: Cine are cel mai mare salariu din România

Potrivit MFP, în concordanţă cu precizările metodologice de mai sus, în Raportul privind situaţia economică şi bugetară s-au prezentat doar realizările de pe primele 5 luni, fără nicio apreciere corelativă cu nivelurile prognozate.

"Comparaţia se poate efectua, însă, în ceea ce priveşte dinamica acestui indicator. Din acest punct de vedere, calitatea estimărilor pentru 2014 este mai mult decât relevantă: la buget s-a prevăzut o creştere nominală de 5,2%, în Prognoza de primăvară tot 5,2%, iar la rectificare s-a menţinut prognoza de creştere de 5,2%", mai precizează MFP.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ